ÎNTREBAREA ZILEI: Cui i-a venit ideea să pună denumirea de „leu” monedei româneşti?

De ce i se spune „leu”? © captura video

O folosim zilnic, dar nu îi ştim originile! Te-ai întrebat vreodată de ce îi se spune „leu” monedei noastre româneşti? Pentru a afla, citeşte materialul de mai jos.

Ţara noastră este printre puţinele care are drept monedă naţională un animal. În urmă cu 300 de ani, undeva prin secolul al XVII-lea, în Principatele Române au fost folosiţi talerii olandezi, denumiţi şi „löwenthaler”. Vă vine să credeţi sau nu, aceasta avea pe spate un cap de leu gravat. De aici, românii au adoptat „leul” ca şi ban românesc.

După ce talerul olandez nu a mai existat, românii au decis să păstreze simbolistica monetară, „convertită” în limba română drept „leul”. Evident, şi Bulgaria are drept monedă „leva”, care în traducere înseamnă exact acelaşi lucru. Pentru români, leul se transformă în monedă oficială abia în anul 1835, pe data de 16 septembrie. Cum s-a întâmplat acest lucru? Nici că nu se poate mai simplu! Domnul Ţării Româneşti, Alexandru Ghica, a echivalat „leul” cu 60 de parale, în monedă otomană.

Prima monedă românească a avut etalonul la 5 grame de argint sau 0.3226 grade de aur, cu 100 de diviziuni, conform shtiu.ro.

Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici

A.V.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro