ÎNTREBAREA ZILEI: De ce se scot mirii la biserică de către nași la 8 zile de la cununia religioasă?

De ce se scot mirii la biserică de către nași la 8 zile de la cununia religioasă? © Sursa foto: pixabay

La 8 zile după cununia religoasă mirii sunt scoși la biserică de către nași. Acestora li se va citi o rugăciune după cum spune tradiția.

În popor se spune că rugăciunea citită de preot mirilor la opt zile de la cununia religioasă este numită ”dezlegarea cununiei”.

În a opta zi de la Cununie, tinerii vin la Biserică împreună cu nașii și cu lumânările de la Cununie. Preotul le citește în pronaos molitfă. Este momentul în care preotul se roagă lui Dumnezeu ca tinerii să se împărtășească cu Sfintele Taine și să rămână în unire unul cu celălalt.

"Doamne, Dumnezeul nostru, Care ai binecuvantat cununa anului si ai inmultit fapturile Tale, binecuvanteaza si pe robii Tai acestia (N), pe care, cu alegerea Ta, ai binevoit a-i insoti unul cu altul. Trimite-le lor pe ingerul Tau cel pazitor, ca sa-i pazeasca de orice ratacire pana la sfarsit. Invredniceste-i a intra in sfanta biserica Ta si a se impartasi cu Sfintele Tale Taine, ca totdeauna sa slaveasca Preasfant numele Tau, al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor".

"Intr-o unire au ajuns robii Tai, prin binecuvantarea Ta, Doamne, invrednicindu-se a primi Sfanta Taina a Cununiei prin rugaciunile preotilor Tai. Da Doamne, ca robul Tau (se rosteste numele mirelui N), sa fie cap sotiei sale, precum si roaba Ta (N), sa fie plecata barbatului sau, ca prin aceasta sa ramana nezdruncinata unirea lor pana la sfarsit, si Tie slava sa inalte, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin".

După citirea molitfei, nașii și tinerii sărută sfintele icoane din biserică. Mirii vor lasă la Sfântul Altar un pomelnic, în care sunt trecute numele lor și ale nașilor ca să fie pomeniți de preot la sfintele slujbe, potrivit crestinortodox.ro.

Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici

D.S.


facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
TOATE STIRILE NOASTRE CONTINUA PE FACEBOOK

Alătură-te celor 300.000 de fani spynews.ro!

A1.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro
DivaHair.ro