Întrebarea zilei - Joi: De ce femeile trăiasc mai mult decât bărbaţii?
Publicat pe 16.10.2014 la 10:28 Actualizat pe 16.10.2014 la 10:29
Se ştie că în general femeile trăiasc mai mult decât barbaţii, însă care este explicaţia? La noi în ţară speranţa de viaţă a bărbaâilor este de 70 de ani, iar a femeilor este de 74 de ani. Dar în toată lumea lucrurile stau exact la fel, femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii. Însă întrebarea este de ce se petrece acest fenomen?
Se ştie că în general femeile trăiasc mai mult decât barbaţii, însă care este explicaţia? La noi în ţară speranţa de viaţă a bărbaţilor este de 70 de ani, iar a femeilor este de 74 de ani, iar în toată lumea lucrurile stau exact la fel: femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii. De ce se petrece acest fenomen?
Iată câteva explicaţii plauzibile:
Femeile sunt mai puternice încă de când se află în pântecele mamelor lor. Pe parcursul dezvoltării în uter, băieţii sunt mai predispuşi la infecţii prenatale şi alte probleme medicale. Astfel, ei au o anumită vulnerabilitate încă de când se afşă în uter, fapt care creşte riscul unei morţi premature. Deci, încă de la naştere, bărbaţii sunt mai vulnerabili decât femeile.
Reprezentantele sexului frumos sunt mai precaute în general, spre deosebire de spiritul de aventură care este mai predominant la bărbaţi. Aceasta poate fi o explicaţie plauzibilă pentru faptul că numărul accidentările în diverse situaţii este mai mare în cazui bărbaţilor, care sunt de altfel mult mai dispuşi să-şi asume riscuri fizice, comparativ cu femeile.
Femeile, chiar dacă sunt bolnave, rezistă mult mai mult decât barbaţii aflat în aceeaşi situaţie. Un exemplu demn de menţionat sunt bolile de inimă, pe care femeile sunt capabile să le ducă pe picioare mult mai mult timp, iar apariţia simptomelor paote apărea mai târziu. La bărbaţi bolile de inimă apar în jurul vârstei de 35-40 de ani, iar la femei apar după vârsta de 45 de ani.
Un alt motiv pentru care femeile reuşesc să trăiască mai mult decât bărbaţii poste fi faptul că ele sunt capabile să construiască legăturile sociale mai puternice. Un studiu realizat la Universitatea Brigham Young spune că persoanele care au legături sociale puternice prezintă cu 50% mai puţine riscuri de a muri prematur decât cele care nu au prietenii stabile. Un alt lucru de menţionat aici este că bărbaţii nu exteriorizează, tind să ţină pentru ei grijile şi problemele, iar femeile obişnuiesc să îşi exprime mereu temerile şi grijile faţă de persoanele apropiate. Iar acest lucru ajută mult. Excepţia în acest caz o reprezintă bărbaţii căsătoriţi, care s-a dovedit că trăiesc mai mult decât celibatarii.
Femeile se îngrijesc mai mult, se duc la medic mai des pentru a investiga eventualele probleme. Acest lucru nu îl fac şi bărbaţii cu aceeaşi regularitate, aşa că aceasta ar fi o altă explicaţie pentru care speranţa lor de viaţă este mai scăzută. Ei se duc la medic de cele mai multe ori când o problemă deja îi deranjează prea mult sau uneori se duc chiar prea târziu.
Cu toate acestea, diferența dintre speranța de viață a femeilor și cea a bărbaților s-a micșorat considerabil în ultimii 50 de ani. În prezent, diferența medie între sexe este de doar 3,8 ani, după ce, în urmă cu doar 30 de ani, era de șase ani.
M.T.
Citeşte şi:
Întrebarea zilei - Miercuri: De ce unghiile de la mâini şi de la picioare cresc în ritmuri diferite?