ÎNTREBAREA ZILEI: JOI - Din ce este făcută carnea din shaorma?
Publicat pe 08.01.2015 la 15:28 Actualizat pe 08.01.2015 la 15:51
Meniurile fast food au devenit din ce în ce mai populare în rândul românilor, iar shaorma, cap de listă în materie de preferinţe culinare. Preparatul de origine turcească, varianta "cu de toate" s-a transformat în masa perfectă, pentru orice român aflat în oraş, extrem de înfometat.
Meniurile fast food au devenit din ce în ce mai populare în rândul românilor, iar shaorma, cap de listă în materie de preferinţe culinare. Preparatul de origine turcească, varianta "cu de toate" s-a transformat în masa perfectă, pentru orice român aflat în oraş, extrem de înfometat.
Popularitatea shaormei este în continuă creştere, iar restaurantele de fast-food, de tip turcesc, au început să răsară ca ciupercile după ploaie. Preţul accesibil şi gustul specific, îi îndeamnă pe mulţi români să comande un astfel de produs, fără să pună la îndoială valoarea nutriţională şi felul în care ne poate afecta sănătatea.
Una din cele mai mari probleme o reprezintă carnea, unul din ingredientele care ajung să te păcălească cel mai uşor.
În urma mai multor anchete realizate la diverse shaormerii, atât din ţară, cât şi la nivel internaţional, s-a constatat că mulţi din patronii de shoarmerii apelau la diferite tehnici pentru a-şi păcăli clienţii. Astfel, cu ajutorul coloranţilor şi chimicalelor, carnea de pui ajunge să capete gustul şi textura cărnii de vită sau de miel, iar patronii ies cu profit, în urma preţurilor mult mai crescute pentru shaorma de vită şi cea de miel.
Carnea de pui poate ridica şi ea semne de întrebare. În general, ea este o tocătură care poate conţine proteină vegetală de soia, grăsime vegetală hidrogenată, potenţiatori de gust, sau carne ieftină şi procesată.
"Anumite lanţuri fast-food au ales să folosească un mix de resturi de pui în locul cărnii albe săracă în grăsime pe care ar fi sănătos să o mâncăm. În schimb, ele amestecă resturile şi le prăjesc şi totuşi numesc asta carne de pui", a spus Richard de Shazo, un medic nutriţionist din Statele Unite.
A.M.
Citeste si:
ÎNTREBAREA ZILEI: Se pot depune microbi pe săpunul antibacterian
ÎNTREBAREA ZILEI: DUMINICĂ - Cum scăpăm de respiraţia urât mirositoare, cauzată de usturoi?