ÎNTREBAREA ZILEI - LUNI: Cum îţi afectează relaţiile "toxice" de la muncă starea de sănătate
Publicat pe 03.08.2015 la 16:25 Actualizat pe 03.08.2015 la 16:52
Tinerii care lucrează în timpul facultaţii sunt predispuşi să dezvolte afecţiuni mintale dacă au relaţii "toxice" cu colegii de muncă, în comparaţie cu studenţii care întreţin raporturi amicale cu persoanele alături de care lucrează.
Tinerii care lucrează în timpul facultaţii sunt predispuşi să dezvolte afecţiuni mintale dacă au relaţii "toxice" cu colegii de muncă, în comparaţie cu studenţii care întreţin raporturi amicale cu persoanele alături de care lucrează.
Dacă e să te gândeşti la programul pe larg al unui student în 24 de ore, vei constata că acesta se duce la şcoală, învaţă, munceşte şi doarme iar locul de muncă îl poate afecta vizibil afectiv dacă este toxic.
"Persoanele alături de care lucrează un student au potenţialul de a fi relevante pentru el şi din punct de vedere al sănătăţii. Studenţii care lucrează pentru a se întreţine în timpul facultăţii ar trebui să încerce să obţină maximum din aceste relaţii de muncă, la fel cum ar proceda în cazul unor relaţii amicale şi romantice", spune o cercetătoare americană, conform Reuters.
Studenţii testaţi au între 24 şi 35 de ani
Cei mai mulţi dintre participanţi lucrau în regim part-time, în medie, 19 ore pe săptămână, şi şi-au păstrat acele locuri de muncă timp de 15 luni.
Chestionarele la care au răspuns au inclus întrebări despre calitatea relaţiilor cu superiorii lor ierarhici şi cu până la trei colegi de muncă, despre satisfacţia oferită de acel loc de muncă şi despre probleme de sănătate mintală precum stres, depresie şi anxietate.
În general, studenţii au spus că primesc un ajutor "moderat" sau "foarte mare" din partea superiorilor, iar colegii lor de muncă sunt "doar puţin supărători". Ei au descris majoritatea relaţiilor lor de muncă drept "încurajatoare" sau "ambivalente". Participanţii care au spus că au o părere ambivalentă despre superiorii lor aveau o sănătate mintală mai precară în comparaţie cu aceia care aveau raporturi de muncă pozitive cu superiorii lor.
Răspunsurile lor referitoare la raporturile cu colegii de muncă au generat rezultate similare, întrucât relaţiile definite ca fiind ambivalente au fost asociate cu o sănătate mintală mai proastă.
Studenţii care se simţeau sprijiniţi la locurile lor de muncă au prezentat mai puţine simptome de stres, erau mai puţin deprimaţi, mai puţin afectaţi de anxietate şi prezentau un nivel mai mare de satisfacţie în viaţă.
T.S
Citeşte şi:
VIDEO / ÎNTREBAREA ZILEI - VINERI: Ce se întâmplă dacă bagi în cuptorul cu microunde apă cu lămâie?
ÎNTREBAREA ZILEI - MIERCURI: Ce să miroși ca să ai memorie bună?