ÎNTREBAREA ZILEI - LUNI / De ce ÎNGHEAŢĂ mai repede apa caldă decât cea rece?
Publicat pe 01.12.2014 la 17:35 Actualizat pe 01.12.2014 la 22:50
Poate aţi observat sau nu, dar apa caldă îngheaţă mai repede decât cea rece. Cu toate că pare bizar şi fără logică, fenomenul a fost intens studiat de specialişti care au elaborat o adevărată teorie cu privire la acest proces.
Poate aţi observat sau nu, dar apa caldă îngheaţă mai repede decât cea rece. Cu toate că pare bizar şi fără logică, fenomenul a fost intens studiat de specialişti care au elaborat o adevărată teorie cu privire la acest proces.
Fenomenul a fost observat încă din Antichitate; în anii 1960, a primit numele de efectul Mpemba, după numele unui student tanzanian - Erasto Mpemba - care, urmând un curs de gătit, a observat că amestecul pentru îngheţată se solidifică mai repede dacă este pus în congelator în stare caldă. Totul ţine de proprietăţile neobişnuite ale legăturilor ce ţin laolaltă atomii care formează moleculele de apă.
Chimiştii bănuiau de mult că legăturile de hidrogen, care unesc între ele strâns moleculele de apă, sunt cele care conferă apei unele din proprietăţile ei bizare şi fac ca punctul de fierbere al acesteia să fie mult mai ridicat decât al altor lichide, compuse din molecule similare.
Cercetătorii din Singapore cred că aceste legături de hidrogen explică şi efectul Mpemba, deoarece ele aduc moleculele de apă în contact strâns unele cu altele, ceea ce determină şi apariţia unei forţe de respingere între molecule; ca urmare, legăturile covalente „se întind” şi acumulează energie.
Pe măsură ce lichidul se încălzeşte, moleculele de apă se îndepărtează unele de celelalte, „trăgând” de legăturile de hidrogen. Când moleculele se micşorează din nou şi eliberează energie, acest proces are ca efect răcirea, ceea ce, spun oamenii de ştiinţă, înseamnă că apa caldă se răceşte mai repede decât cea rece şi explică efectul Mpemba.
sursa: descopera.ro