ÎNTREBAREA ZILEI - MIERCURI: Ce este "boala iubirii" şi ce efecte poate avea asupra creierului nostru?
Publicat pe 01.04.2015 la 16:15 Actualizat pe 01.04.2015 la 16:35
Ştiai că există "boala iubirii"? Cercetătorii au descoperit că destrămarea unei relaţii poate produce efecte asupra creierului nostru, comparabile cu cele provocate de anumite droguri.
Ştiai că există "boala iubirii"? Cercetătorii au descoperit că destrămarea unei relaţii poate produce efecte asupra creierului nostru, comparabile cu cele provocate de anumite droguri.
Autorii studiului au ajuns la concluzia că "boala iubirii" reprezintă într-adevăr o realitate ştiinţifică. O parte dintre cercetători consideră că dopamina este molecula pasiunii amoroase. Dopamina este în mod normal eliberată în corp ca reacţie la surprizele plăcute, nu ca reacţie la "pasiune" sau la "plăcere", aşa cum cred alţi cercetători.
Modificările observate vizează regiuni ale creierului implicate şi în alte procese asociate cu motivarea, reglate de sistemele de recompensare. Nu este deloc surprinzător faptul că acele regiuni cerebrale sunt asociate cu sentimentele amoroase, însă savanţii evită să generalizeze atunci când vorbesc despre neurotransmiţătorii asociaţi.
Dureri de stomac, în piept, senzaţia de strivire, cronică sau de scurtă durată - persoanele care suferă din dragoste descriu adeseori aceste simptome exacte. Toate senzaţiile subiective sunt însoţite de modificări ale activităţii cerebrale. Cauze pur "psihologice" aflate la origine (doliu sau despărţire amoroasă) pot fi însoţite de senzaţii fizice localizate. Acest lucru nu vrea să însemne însă că organul vizat este bolnav. În schimb, pot să apară tulburări serioase, precum depresie, care se pot transforma apoi în boli veritabile. Secretul acestui fenomen se află în creier, nu în organele în care acele senzaţii sunt resimţite, potrivit descopera.ro.
Anumite studii ştiinţifice tind să afirme că iubirea este un drog, ale cărui efecte ar fi comparabile cu cele produse de cocaină sau nicotină. Iubirea iniţiază, probabil, sistemele de recompensare şi activează regiunile cerebrale vizate de acţiunea drogurilor.
A.B.
Foto: Hepta