ÎNTREBAREA ZILEI - MIERCURI: De ce se schimbă culoarea ochilor bebelușului tău după naștere? Explicația este simplă
Publicat pe 16.03.2016 la 16:15 Actualizat pe 16.03.2016 la 16:36
Există mulți părinți care își doresc extrem de mult ca bebelușii lor să aibă ochii albaștri sau verzi, însă acest lucru nu este posibil de fiecare dată și există și o explicație logică
Există mulți părinți care își doresc extrem de mult ca bebelușii lor să aibă ochii albaștri sau verzi, însă acest lucru nu este posibil de fiecare dată și există și o explicație logică.
Chiar dacă se nasc cu ochii de culoare albastră, în câteva săptămâni, în cele mai multe dintre cazuri, culoarea se închide, iar bebelușii ajung să aibă ochii căprui sau negri.
Culoarea ochilor se datorează celulelor pigmentare sau melanocite ale irisului. Aceste celule produc un pigment brun numit melanină (acesta este pigmentul care conferă culoare pielii, blănii și părului). Atunci când există multe melanocite, irisul apare brun sau negru. Fără melanocite, irisul este gri-albăstrui, adică are culoarea celulelor irisului văzut prin transparență.
Un strat subțire de melanocite produce culoarea galbenă. Combinată cu albastrul irisului, se obțin apoi toate nuanțele de verde.
La naștere, bebelușii au adesea ochii albaștri deoarece irisul lor nu conține melanocite. Pe parcurs, melanocitele produc pigmenții lor și irisul își schimbă culoarea, informează ele.ro.
V.M
Citește și: