Întrebarea zilei - Miercuri: De ce uităm de la mână până la gură anumite lucruri?
Publicat pe 22.10.2014 la 14:48 Actualizat pe 22.10.2014 la 16:14
De câte ori nu vi s-a întâmplat să vă propuneţi un anumit lucru, iar peste puţin timp să uitaţi complet ce urma să faceţi? De ce ne lasă uneori memoria? Iată câteva ipoteze ştiinţifice!
De câte ori nu vi s-a întâmplat să vă propuneţi un anumit lucru, iar peste puţin timp să uitaţi complet ce urma să faceţi? De ce ne lasă uneori memoria? Iată câteva ipoteze ştiinţifice!
O explicaţie simplă a cercetătorilor este aceea că pe măsură ce înaintăm în vârstă, agilitatea memoriei noastre scade. Capacitatea oamenilor mai în vârstă de a-şi aminti o informaţie proaspătă învăţată scade considerabil, dar cauza acestui fenomen nu era până acum cunoscută.
Studiile recente spun că acest lucru este cauzat de schimbările structurale care apar natural în creierul uman, de-a lungul vieţii, în timpul activităţii cerebrale. Însă, în timp, acestea afectează calitatea somnului şi în acelaşi timp reduc abilitatea oamenilor de a stoca amintiri pe termen lung.
Rezultatele acestor cercetări ne comnunică, aşadar, că o bună modalitate de a împiedica pierderea memoriei, sau cel puţin întârzirea efectelor ei, mai ales la persoanele ajunse la maturitate, este chiar îmbunătăţirea calităţii somnului.
Faza cea mai importantă în care trebuie să încercăm să avem un somn mai odihnitor este „faza slow-wave”, care reprezintă, de fapt, doar un sfert din durata totală a somnului obişnuit dintr-o noapte. În această fază, creierul se odihneşte, asimilează şi sedimentează informaţiile dobândite în timpul zilei. Un mod simplu de îmbunătăţire a calităţii somnului sunt exerciţiile fizice, efectuate constant, dacă nu zilnic, măcar de 2-3 ori pe săptămână.
O altă modalitate de îmbunăţire a puterii de concentrare şi implicit a capacităţii de memorare a informaţiilor sunt exerciţiile speciale de îmbunătăţire a memoriei care se pot găsi chiar şi pe Internet.
Foto: Hepta