ÎNTREBAREA ZILEI: SÂMBĂTĂ - Cum faci diferenţa dintre un atac de panică şi un infarct miocardic?
Publicat pe 04.07.2015 la 16:10 Actualizat pe 04.07.2015 la 17:00
Atacurile de panică afectează tot mai multe persoane, din cauza ritmului de viaţă alert şi stresant. Multe simptome seamănă cu cele ale unui infarct, motiv pentru care foarte multe persoane ajung de urgenţă la spital, fiind convinşi că suferă de afecţiuni cardiace grave.
Atacurile de panică afectează tot mai multe persoane, din cauza ritmului de viaţă alert şi stresant. Multe simptome seamănă cu cele ale unui infarct, motiv pentru care foarte multe persoane ajung de urgenţă la spital, fiind convinşi că suferă de afecţiuni cardiace grave.
Sentimentul copleșitor de frică, senzația de sufocarea și bătăile puternice ale inimii sunt simptomele atacului de panică. De multe ori, însă atacul de panică este confundat cu infarctul miocardic. Dacă atacurile de panică se înmulțesc sunt indicate totuși investigații amănunțite deoarece pot avea la bază alte afecțiuni, informează doctorulzilei.ro.
Principalul simptom al atacurilor de panică este sentimentul copleșitor de frică și anxietate alături de alte reacții fizice. Durata unui atac de panică este de aproximativ 5-20 minute iar intensitatea sa creşte treptat şi atinge un nivel maximum în aproximativ 10 minute.
Iată câteva din simptomele acuzate:
- frisoane sau valuri de căldură
- transpirație bruscă
- senzație de sufocare
- senzație de amețeală, vârtej sau leșin
- bătăi puternice ale inimii sau accelerarea ritmului cardiac
- senzația de pierdere a controlului
- respirație sacadată și senzația de nod în gât sau de strângere a stomacului
- nevoia de a merge des la toaletă
Simptomele atacului de panică pot fi asemănătoare cu ale infarctului. Din acest motiv, mulți oameni pot fi tentați să caute tratament medical de urgență însă ulterior descoperă ca a fost vorba de un atac de panică.
Semnele clinice ale infarctului de miocard acut pe care trebuie să le recunoasteţi sunt:
- durere toracică anterioară intensă, cu caracter de presiune, arsură, greutate, strângere sau sfredelire.
- durerea poate iradia către umăr, braţe, gât, abdomen superior
- durata durerii este mai mare de 20 minute (până la câteva ore), nu cedează la tabletele de nitroglicerină sublingual (3 tablete luate la interval de 5 minute)
- durerea poate fi însoţită de alte semne: ameţeli, stare de leşin, greaţă, vărsături, transpiraţii, senzaţie de sufocare, anxietate, nervozitate, palpitaţii (nu toate aceste semne clinice apar în fiecare infarct acut de miocard!)
A.M.
Foto: Hepta
Citeste si:
VIDEO / ÎNTREBAREA ZILEI: MARŢI - Mit sau realitate? Culoarea roşie enervează taurii?
ÎNTREBAREA ZILEI - DUMINICĂ: Ce semnificaţie are această linie din palmă? Nu toate persoanele o au!