ÎNTREBAREA ZILEI - VINERI: Câte ouă poți să mănânci și să rămâi sănătos?
Publicat pe 12.08.2016 la 15:11 Actualizat pe 12.08.2016 la 15:17
Multă lume evită să consume ouă de găină, din cauza colesterolului ridicat, însă acest lucru nu trebuie să devină un obicei.
Multă lume evită să consume ouă de găină, din cauza colesterolului ridicat, însă acest lucru nu trebuie să devină un obicei.
Atunci când vorbim de colesterol, de obicei ne referim la el ca la un termen negativ și ne gândim la infarct, la moarte timpurie și la multe medicamente.
Se vorbește deja de colesterolul cel bun și de colesterolul ”rău”, iar corpul nostru produce și folosește colesterol pentru fiecare mebrană celulară din corp.
Atunci când consumăm mâncăruri cu conținut ridicat de colesterol, ficatul va produce mai puțin din el. Dacă unii medici recomandă un conținut ridicat de ouă săptămânal, alții sunt mai rezervați și își sfătuiesc pacienții să consume cât mai puține.
Sportivii, mai ales, obișnuiesc să mănânce numai albușul, iar gălbenușul, mai bogat în colesterol, să îl arunce.
Cu toate acestea, gălbenușurile conțin zinc, lecitină, acid folic, vitamina b12, vitamina A, vitamina D, vitamina E și vitamina K, așa că două până la șase gălbenușuri sunt suficiente pentru o alimentație sănătoasă și fără riscuri de a avea un colesterol ridicat.
Iar dacă îți plac mult ouălele, nu trebuie să ai o limită de consum, căci studiile făcute până acum nu au ajuns la o concluzie clară în privința limitelor pe care trebuie să ți le impui săptămânal, informează organicmedic.com.
V.M