ÎNTREBAREA ZILEI - VINERI: Ce se află între Soare şi Pământ?
Publicat pe 10.10.2014 la 13:25 Actualizat pe 10.10.2014 la 14:11
Dacă majoritatea persoanelor se grăbesc să răspundă în cor: stele, comete, asteroizi, planete, luna, praf cosmic, ar fi bine să nu se grăbească şi să mai arunce un ochi peste întrebare.
Dacă majoritatea persoanelor se grăbesc să răspundă în cor: stele, comete, asteroizi, planete, luna, praf cosmic, ar fi bine să nu se grăbească şi să mai arunce un ochi peste întrebare.
Da, aţi văzut bine! Într-adevăr, între Soare şi Pământ se află prepoziţia "şi". Iar pentru cei care nu s-au "prins" încă şi-au primit explicaţia mai sus, era vorba de "şi".
Ei bine, am glumit destul, acum este cazul să trecem la lucruri mai serioase. Ştii ce reprezintă Soarele sau Pământul din punct de vedere ştiinţific? Dacă nu, iată câteva informaţii utile mai jos.
Pământul s-a format din materia norului gazos al Nebuloasei Solare, alături de Soare și de celelalte planete ale sistemului solar, acum aproximativ 4,55 miliarde de ani, Luna formându-se ceva mai târziu. Inițial sub formă lichidă, stratul exterior al planetei avea să se răcească, dând naștere scoarței terestre.
Emanațiile de gaze și erupțiile vulcanice au format atmosfera primordială. Condensarea vaporilor de apă, alături de gheața adusă de comete, aveau să formeze apoi oceanele. Această puternică activitate chimică a fost sursa apariției, acum circa 4 miliarde de ani, a unei molecule cu capacitatea de a se înmulți spontan, un predecesor al ADN-ului și ARN-ului. După alte 500 de milioane de ani, ultimul predecesor comun al ființelor ulterioare dispărea, și evoluția se ramifică.
Dezvoltarea procesului de fotosinteză a permis ca energia Soarelui să fie utilizată direct și eficient; oxigenul rezultant s-a acumulat în atmosferă și a dat naștere stratului protector de ozon (O3). Înglobarea celulelor mai mici în unele mai mari a avut ca rezultat nașterea celulelor complexe, numite eucariote.
Celulele din cadrul coloniilor s-au profilat pe anumite tipuri de țesuturi, din acestea rezultând din nou viață, în formă unor adevărate organisme multicelulare; apoi, cu ajutorul stratului de ozon ce absorbea radiațiile ultraviolete ucigașe, viața avea să se împânzească toată suprafața Terrei. (Sursă: Wikipedia)
A.C.
Foto Simbol: Intact Images
Citeşte şi:
ÎNTREBAREA ZILEI - JOI: La ce este folosit cel mai des telefonul mobil?
ÎNTREBAREA ZILEI/ Care este cea mai rapidă insectă?
ÎNTREBAREA ZILEI/ Cine este mai inteligent: câinele sau pisica?