ÎNTREBAREA ZILEI - VINERI / De ce unele persoane ţin la băutură, iar altele nu?
Publicat pe 12.12.2014 la 15:26 Actualizat pe 12.12.2014 la 15:55
Sărbătorile se apropie, iar noi ne aprovizionăm cu mâncare şi băutură. Am observat cu toţii că unii ţin la băutură, iar unii se îmbată foarte repede. Noi îţi vom prezenta explicaţia dată de specialişti cu privire la acest fenomen.
Sărbătorile se apropie, iar noi ne aprovizionăm cu mâncare şi băutură. Am observat cu toţii că unii ţin la băutură, iar unii se îmbată foarte repede. Noi îţi vom prezenta explicaţia dată de specialişti cu privire la acest fenomen.
Alcoolul este ţinut în gură prea puţin timp şi nu are timp să fie descompus de enzimele din salivă. Cea mai mare parte a băuturilor pe care le consumăm trec direct în stomac, iar acolo încep transformările. Nu toată lumea are aceleaşi gene, ci unii au diferite variante ale genelor implicate în sinteza acestor enzime.
La unii indivizi, enzimele funcţionează prost, iar acest lucru determină ca faza a doua a metabolizării alcoolului să se desfăşoare cu un randament foarte scăzut. Consecinţa este că acumularea acetaldehidei în sânge produce efecte precum creşterea pulsului, transpiraţii abundente, înroşirea feţei, greaţă şi vomă.
Toleranţa la alcool, aşadar, depinde mult de înzestrarea genetică individuală, fiind influenţată şi de alţi factori: de vârstă, de sex (de exemplu femeile tinere au o toleranţă la alcool mai scăzută decât bărbaţii de aceeaşi vârstă), de starea de sănătate a organismului, de cantitatea şi tipul de mâncare consumate în ziua respectivă.
A.B.
Foto: Hepta