Învinge răceala cu fructul-minune al toamnei!
Publicat pe 06.11.2015 la 12:55 Actualizat pe 06.11.2015 la 13:29
Este considerat un adevărat medicament- miracol pentru europeni, iar calitățile sale nu pot fi contestate de nimeni.
Cătina este considerat un adevărat medicament-miracol pentru europeni, iar calitățile sale nu pot fi contestate de nimeni.
Fructul de cătină conține de două ori mai multă vitamina C decât măceșul și de 10 ori mai mult decât citricele. În fructele coapte, conținutul depășește 400–800 mg la 100 g suc proaspăt. Alte vitamine prezente în fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Se mai regăsesc celuloză, betacaroten (într-un procent net superior celui din pulpă de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier și sodiu, dar și uleiuri complexe.
Cătina se folosește în principal în combinație cu mierea, iar medicii o recomandă pentru întărirea imunității. Încă din copilărie, părinții sunt sfătuiți de către mulți medici să includă în alimentația copiilor și cătina.
Datorită compoziției și prezenței vitaminelor, fructele de cătină se utilizează în prevenirea răcelilor. Infuzia de cătină este recunoscută în principal pentru efectul său asupra bolilor de ficat și lipsei de vitamine în organism. Dacă în infuzia de cătină se adaugă și câteva fructe de măceș, va rezulta un ceai vitaminizant, informează wikipedia.org.
Pune într-o cană 1-2 lingurițe de fructe de cătină zdrobite și toarnă deasupra apă fierbinte. Lasă-le la infuzat aproximativ 10 minute, apoi strecoară lichidul. Poți folosi boabe proaspete sau uscate, întregi sau chiar sub formă de pulbere. Se recomandă să fie combinat cu fructe sau frunze de măceș în cazul răcelilor.
Citește și: