Irinel primea cadouri ca să toarne la Securitate

O borsetă şi un stilou. Acestea ar fi fost cadourile primite, în anii 80, de Irinel Columbeanu de la Securitate, pentru a oferi informaţii despre cetăţenii străini care treceau prin Bucureşti. Notele informative erau semnate sub numele de cod "Ivănescu".

Informaţiile se găsesc în dosarul înaintat judecătorilor de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) prin care se cere constatarea calităţii de colaborator al fostei Securităţi a lui Irinel Columbeanu.

Potrivit surselor noastre, Columbeanu a intrat în graţiile Securităţii în 1980, cînd era ghid la biroul de turism Bucureşti. El a început să ofere diverse amănunte despre cetăţenii străini care treceanu prin Bucureşti şi cu care Irinel intra în contact. Notele informative erau semnate sub numele de cod "Ivănescu".

Ca recunoştere a contribuţiei sale,  Irinel ar fi primit de la Securitate mici atenţii, dosarul CNSAS menţionând o borsetă şi un stilou.

Colaborarea s-a sfârşit însă brusc după ce, în 1988, organele statului au constatat că Irinel se folosea de statutul de colaborator că să plece din ce în ce mai des în strainatate.

Judecătorii nu au stabilit până în prezent un termen pentru judecarea procesului dintre CNSAS şi Irinel Columbeanu.
Potrivit unor surse judiciare, Irinel Columbeanu a fost verificat de CNSAS în calitate de candidat la Primăria Capitalei, la alegerile din 2012.

Foto: Jurnalul National


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro