Îţi faci planuri pentru concediu? Acesta este TOP 10 al celor mai frumoase destinaţii din lume! Vezi pe ce loc e România
Publicat pe 24.05.2014 la 21:15 Actualizat pe 24.05.2014 la 21:23
De la cel mai nordic punct al lumii, până la deşerturile de sare din America de Sud, CNN a alcătuit o listă cu zece destinaţii de vacanţă trecute cu vederea de cei mai mulţi dintre turişti. Printre acestea se află şi România.
De la cel mai nordic punct al lumii, până la deşerturile de sare din America de Sud, CNN a alcătuit o listă cu zece destinaţii de vacanţă trecute cu vederea de cei mai mulţi dintre turişti. Printre acestea se află şi România.
BOLIVIA
Statul din America de Sud nu este cunoscut pentru staţiuni de lux, restaurante scumpe, autostrăzi sau mijloace de transport în comun pe care te poţi baza, relatează Mediafax. În schimb, această ţară compensează prin peisajele sale deosebite şi prin experienţele ieşite din comun pe care le oferă turiştilor. Vizitatorii pot mânca inimi de vită de la vânzătorii ambulanţi, în La Paz, sau pot face drumeţii pe Isla del Sol aflată pe lacul Titicaca, cel mai mare din America de Sud şi lacul navigabil aflat la cea mai mare altitudine din lume.
Salar de Uyuni, o altă destinaţie care nu trebuie ratată, este cea mai mare câmpie de sare din lume, cu o suprafaţă de peste 10.000 de kilometri pătraţi. Acesta este unul dintre cele mai netede locuri de pe Pământ, cu o diferenţă de nivel de doar un metru. Din acest motiv, dar şi pentru că cerul este foarte senin, datorită lipsei industrei, dar şi fiindcă aerul este uscat, având o umiditate de aproximativ 30%, câmpia este folosită pentru calibrarea sateliţilor. Drumul Yungas, unul dintre cele mai periculoase din lume, este o şosea de 69 de kilometri lungime, care leagă oraşul La Paz, situat la peste 3.500 de metri altitudine, de Coroico. Pe multe porţiuni, drumul, care şerpuieşte în jurul munţilor, are o singură bandă şi nu depăşeşte 3,5 metri lăţime. Şoseaua nu este delimitată prin parapete de prăpăstiile deasupra cărora se întinde, iar vizibilitatea redusă de stratul de nori face traversarea şi mai dificilă.
MALAWI
Malawi este de multe ori trecută cu vederea în favoarea altor destinaţii africane, cum ar Kenya, Tanzania sau Africa de Sud. Din acest motiv ţara dispune de mai multe peisaje neatinse de intervenţia umană şi de rezervaţii naturale. Pentru a vă bucura cu adevărat de micul stat african, agenţii de turism recomandă să închiriaţi o maşină şi să străbateţi ţara de la un capăt la celălalt. De la nord la sud, Malawi are doar 836 de kilometri.
O destinaţie care nu trebuie ratată este lacul Malawi, o întindere uriaşă de apă, cu plaje splendide. Malawi este al treilea lac din Africa după suprafaţă şi al nouălea din lume, iar adevăratele atracţii nu se află pe mal, ci sub apă. Lacul găzduieşte cele mai multe specii de peşti dintre toate întinderile de apă dulce din lume, în jur de o mie, iar multe dintre acestea pot fi găsite doar acolo.
MONGOLIA
Cei mai mulţi dintre turişti nu pun Mongolia pe lista priorităţilor de vacanţă, pentru că o consideră ca fiind o stepă întinsă, aproape pustie, în care nu ai ce să vezi. Într-adevăr, Mongolia se întinde pe 1.564.116 kilometri pătraţi, de peste şase ori mai mult decât suprafaţa României şi are o populaţie de doar 3 milioane de locuitori, dintre care aproape jumătate în capitala Ulan Bator. Densitatea populaţiei este de 1.84 locuitori pe kilometru pătrat, cea mai mică dintre toate statele independente din lume. Spaţiile mari, neaglomerate şi liniştea nu ar trebui să îndepărteze vizitatorii, ba dimpotrivă, spun agenţii de turism.
Dacă hotărâţi să vizitaţi ţara lui Ginghis Han, care a pus bazele Imperiului Mongol, cel mai întins din lume la un moment dat, ar trebui să o faceţi călare, la fel ca temuţii invadatorii de odinioară. O alternativă de transport este trenul, de la Beijing la Ulan Bator, o călătorie care durează 30 de ore, dar permite admirarea peisajului, spre deosebire de zborul cu avionul. O destinaţie care nu trebuie ratată este deşertul Gobi, unde puteţi întâlni urşi şi cămile sălbatice.
IDAHO, SUA
Poate părea ciudat că o destinaţie din Statele Unite ale Americii este inclusă pe lista vacanţelor inedite şi mai puţin cunoscute, mai ales dacă ţinem cont de faptul că SUA este al doilea cel mai vizitat stat din lume, cu 67 de milioane de turişti în fiecare an. Idaho este unul dintre statele americane trecute cu vederea, poate şi din cauza faptului că este înconjurat de state foarte vizitate, care dispun de atracţii turistice foarte cunoscute. Idaho este singurul stat din vestul Americii care nu are un parc naţional important, în timp ce în state alăturate ca Wyoming sau Utah se regăsesc parcuri cunoscute la nivel mondial, ca Yellowstone ori Zion.
Idaho beneficiază însă de peisaje la fel de spectaculoase ca şi statele cu care se învecinează, iar faptul că nu este vizitat de atât de mulţi turişti nu poate fi decât îmbucurător din punctul de vedere al potenţialilor vizitatori. Astfel vă veţi putea bucura în voie de munţii, râurile şi lacurile din vestul Statelor Unite. O activitate care nu trebuie ratată este raftingul pe râul Salmon, experienţă care durează şase zile şi străbate peisaje splendide.
CNN plasează ţara noastră pe lista celor zece destinaţii mai puţin cunoscute care merită vizitate. Conform autorilor materialului, arhitectura stalinistă din România contrastează cu arta şi arhitectura medievală, care evocă o istorie bogată. Deşi se îndreaptă rapid spre modernizare, România atrage turiştii prin construcţii vechi de sute de ani. Cetăţile şi sutele de sate medievale, unele datând chiar din secolul al XIII-lea, sunt exemple perfecte ale arhitecturii Evului Mediu şi unele dintre cele mai bine păstrate construcţii saxone din Europa.
Autorii recomandă drumeţiile prin munţii Carpaţi, pentru peisajele superbe şi pentru fauna interesantă, în special urşii din pădurile Transilvănene. De asemenea, Carpaţii sunt o alternativă a Alpilor mai puţin cunoscută, mai puţin aglomerată şi mult mai ieftină. Conform CNN, unele dintre obiectivele care nu trebuie ratate sunt Castelul Bran, Sighişoara şi mânăstirile din nordul Moldovei.
CAPE BRETON, CANADA
Insula de 177 de kilometri, aflată în Oceanul Atlantic, în apropiere de Golful Sfântul Laurenţiu, este omisă de cei mai mulţi dintre turişti. Doar două din zece persoane care vizitează Nova Scotia ajung până pe insula Cape Breton şi mai puţin de 10% dintre turiştii din alte ţări vizitează Canada Atlantică.
Deşi a fost şi colonie franceză şi britanică, insula este dominată de cultura scoţiană, de la muzică până la tradiţii şi relief. Barurile şi terasele locale sunt renumite, în special Red Shoe, (n.r. pantoful roşu, în limba engleză) din Mabou, numit aşa după o pereche de pantofi pătată, care a inspirat şi o melodie. CNN recomandă să vă împrieteniţi cu localnicii şi să dansaţi cu ei, o experienţă deosebită pe insulă.
CERCUL POLAR ARCTIC
Spre deosebire de celelalte exemple de pe listă, Cercul Polar nu este o destinaţie mai puţin cunoscută, ci doar puţin frecventată de turişti, din cauza costurilor şi a dificultăţii călătoriei. Zona începe de la 66 de grade şi 33 de minute latitudine nordică şi se întinde până la Pol, incluzând porţiuni din opt state. Vara, soarele nu apune cel puţin o zi, iar perioada se măreşte cu cât avansezi spre nord, ajungând până la zile şi nopţi care durează câte şase luni.
Regiunea cuprinde porţiuni din opt ţări, Norvegia, Suedia, Finlanda, Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca şi Islanda, însă CNN recomandă să experimentaţi zona prin Norvegia. Arhipelagul Svalbard este cel mai nordic loc din lume locuit permanent şi este zona perfectă pentru a vedea urşi polari sau alte animale arctice. Vara, soarele nu apune de pe 19 aprilie şi până pe 23 august. O experienţă care nu trebuie ratată este atingerea Polului Nord, fie că o faceţi pe schiuri sau cu elicopterul.
BHUTAN
Regatul aflat în sudul Asiei, la poalele munţilor Himalaya este ultimul stat budist din regiune. Bhutan este singura ţară din lume care măsoară fericirea cetăţenilor şi, spre deosebire de India şi China, nu urmăreşte dezvoltarea turismului în mod special. Doritorii trebuie să plătească pentru activităţile pe care vor să le desfăşoare înainte să ajungă acolo şi limita minimă este de 250 de dolari pe zi, fapt care îndepărtează turiştii care fac excursii în statele vecine.
Dacă ajungeţi acolo, alegeţi să urmaţi traseul Omului de Zăpadă, o rută dificilă, care durează 24 de zile. Drumeţia, care include vârfurile care separă Bhutanul de Tibet, străbate unsprezece trecători la mare altitudine în munţii Himalaya, nefiind recomandată celor mai puţin experimentaţi.
NORTHLAND
Cei mai mulţi dintre turiştii care vizitează Noua zeelandă aterizează la Auckland şi apoi se îndreaptă spre sud. Astfel, regiunea Northland, aflată, aşa cum îi spune şi numele, în partea de nord a ţării, este de cele mai multe ori trecută cu vederea. Zona este cnoscută pentru cultura şi civilizaţia maori, reprezentate puternic în regiune, dar şi pentru influenţa europeană, dovadă a trecutului ţării, dominată de coloniştii de pe bătrânul continent.
Primele aşezări europene au fost fondate în Northland şi tot acolo a luat naştere statul neo-zeelandez modern, în urma unei înţelegeri între britanici şi populaţia locală. Zona este perfectă pentru scufundări şi cele peste 140 de insule din regiune merită explorate. Acestea nu sunt însă foarte dezvoltate, aşa că, dacă ajungeţi în Northland, rămâneţi pe insula principală, de unde puteţi să faceţi excursii spre oricare dintre ele.
SPAŢIUL COSMIC
Scumpă şi periculoasă, această excursie este aleasă, probabil, de cei mai puţini dintre turişti. Space Adventures a trimis şapte vizitatori pe Staţia Spaţială Internaţională, la mai mult de 400 de kilometri deasupra Pământului, timp de zece zile. Costul unui singur bilet este însă de 50 de milioane de dolari, mult prea scump pentru cei mai mulţi dintre noi.
Aceeaşi companie plănuieşte o excursie spre partea întunecată a lunii, în 2017 sau 2018, care va costa 150 de milioane de dolari de persoană. În caz că biletele vă par prea scumpe, Mars One a organizat o selecţie la nivel mondial prin care speră să aleagă patru voluntari pentru zborul către Marte din 2024.
C.C.