Îţi plac hainele din lână naturală? Uite 8 motive să uiţi complet de ele
Publicat pe 10.11.2016 la 23:45 Actualizat pe 11.11.2016 la 00:15
Vine iarna şi garderoba noastră trebuie să se modifice considerabil. E timpul hainelor groase, puloverelor pe gât şi căciulilor. Deşi frigul ne îndeamnă să punem pe noi haine cât mai călduroase, trebuie să ţinem cont şi de materialul din care sunt confecţionate.
Vine iarna şi garderoba noastră trebuie să se modifice considerabil. E timpul hainelor groase, puloverelor pe gât şi căciulilor. Deşi frigul ne îndeamnă să punem pe noi haine cât mai călduroase, trebuie să ţinem cont şi de materialul din care sunt confecţionate.
Hainele din lână sunt groase, ţjn cald, dar nu sunt o algere foarte bună pentru această iarnă, potrivit metro.co.uk. De-a lungul timpului au fost duse foarte multe campanii pentru a proteja animalele şi este recomandat ca hainele pe care le alegem să fie din materiale sintetice şi nu din bănuri naturale. Uite 8 motive să nu porţi articole din lână în sezonul rece:
1. Oaia nu trebuie tunsă
Atunci când îmbraci o haină de lână, gândeşte-te la chinul acestor animale. Blana lor nu trebuie tunsă niciodată. Dacă ar fi lăsată să crească natural, aceasta ar ajunge la o dimensiune suficient de mare, astfel încât animelele să nu sufere de firg. În ultima perioadă, ovinele au fost modificate genetic, tocmai pentru ca blana lor să crească mai mare şi să fie trimisă mai departe pentru a fi transformată în haine.
2. Oile sunt fiinţe inteligente, complexe şi foarte sensibile, nu doar nişte producători de blănuri
Deşi există concepţia că aceste animale nu sunt foarte dezvoltate, cercetările reente au arătat că sunt mai inteligente decât s-a fi crezut iniţial.
3. Mutilările sunt ceva obişnuit în Australia, cel mai mare producător de blănuri
Există un ritual barbar prin care îngrijitorii de animale taie bucăţi mari de blană, cu tot cu piele, într-o încercare brutală ca animalele să nu se infeteze cu larve. Durerea este atât de mare, încât mieii de multe ori merg în spate şi nu în faţă, iar recuperarea lor poate dura săptămâni bune.
4. Îţi dau o senzaţie de mâncărime
Hainele din lână poate sunt arătoase, dar în contact cu pielea pot da reacţii alergice. Ele pot duce le senzaţii de mâncărime şi la înroşirea pielii.
5. Cele mai multe oi nu ajung la maturitate
Numai în Marea Britanie, aproximativ 4 milioane de miei mor anual pentru că sunt expuşi la anumite boli, sau din alţi factori. Purtând haine din blană naturală nu facem altceva decât să le scurtăm viaţa acestor animale.
6. Nu doar oile sunt maltratate
Nu doar oile sunt maltratate pentru a se obţine blana din care se confecţionează haine. Multe blănuri vin din China, unde oamenii pur şi simplu rup blana de pe iepuri, în timp ce aceştia sunt conştienţi.
7. Lâna nu este "verde"
Când spunem verde, ne referim la ecologie. Lâna nu ar trebui folosită pentru că nu este biodegradabilă.
8. Poate că îţi plac hainele de blană, dar există şi alte alternative
Există foarte multe materiale pe care le poţi alege în locul celor naturale. Hainele din bumbac, bambus, cânepă sau microfibră, ţin de cald şi sunt perfecte pentru o zi răcoroasă de iarnă.
B.H.