Lacul cu nuferi din România, unic la noi în țară și în întreaga Europă, a fost distrus! Cauza incredibilă a dezastrului
Publicat pe 26.07.2022 la 10:44 Actualizat pe 26.07.2022 la 10:50
Celebrul lac cu nuferi, unic în România și toată Europa, a fost distrus. Este o veste tristă pentru natură, dar uneori nepăsarea umană duce la astfel de catastrofe naturale. Lacul cu pricina se află lângă Oradea, în stațiunea Băile 1 Mai și se numește Lacul cu Nuferi - Pârâul Pețea. Aici, rarul nufăr este pe cale de dispariție. Care este cauza distrugerii lacului.
- Lacul de nuferi, unic în lume, a fost distrus
- Care este cauza distrugerii acestuia
Lacul cu Nuferi - Pârâul Pețea este un loc unic în lume, aici găsindu-se cea mai rară specie de nufăr, Nymphaea lotus Thermalis. Acest nufăr este originar din zona Nilului și se spune că semințele lui au fost aduse aici de către turci sau de către păsări călătoare și că s-au dezvoltat datorită condițiilor favorabile de climă și a apei termale.
Lacul cu nuferi din România a fost distrus
În ultimii 100 de ani, rezervația a avut probleme peste probleme. Cele mai multe dintre ele au fost din cauza aclimatizării unor specii exotice tropicale de floră și faună care au devenit invazive. O altă problemă o constituie faptul că în lac ajung cantități importante de sedimente alături de substanțe chimice folosite pentru culturile agricole, precum îngrășăminte, pesticide și insecticide.
Dar astea nu sunt singurele cauze. Activitățile umane au contribuit foarte mult la distrugerea rezervației naturale Lacul Pețea. Mai exact, oamenii au exploatat apa termală în scopuri balneare, recreative și chiar și casnice.
Nufărul termal a dispărut
Și cum astfel de activități au cum vreodată să fie benefice, acestea au și repercursiuni. Lacul a secat, iar odată cu apa s-a dus și nufărul. Ultimele exemplare de melci și roșioare au fost mutate în acvarii. Un singur lucru mai ‘’spală’’ rușinea distrugerii acestei rezervații. Un șeic din Abu Dhabi, Mohamed bin Zayed, a făcut o donație semnificativă care a fost folosită pentru folosirea unor acvarii în care să supraviețuiască melcii și roșioarele rămase.
Din fericire și nufărul a fost salvat. Un cercetător al Universității din Oradea, Cristina Blidar, a reușit de unul singur să cultive nufărul in vitro. Este o metodă ne mai auzită până acum. Nufărul poate fi admirat la Băile Felix, la câțiva kilometri depărtare într-un lac special amenajat.