Lacul "sinucigaș" din România. De ce apele devin roșii și ce legendă sinistră ascunde / FOTO
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 18.07.2022 la 10:54
Actualizat pe 18.07.2022 la 10:54
Lacul Roșu este cel mai mare lac de baraj natural din România, și unul dintre cele mai cunoscute lacuri din țara noastră. Reprezintă principala atracție turistică a Harghitei, situat la o altitudine de 983 metri. Lacul s-a format în urma cutremurului din anul 1837, însă, pe lângă explicația geografică există și o legendă... sau mai multe.
- Lacul "sinucigaș" din România
- De ce apele devin roșii și ce legendă sinistră ascunde
Lacul Roșu este situat în grupa centrală a Carpaților Orientali, într-unul dintre cele mai frumoase masive, Hășmașul Mare. Este unicul loc din România în care stă scufundată o pădure de aproximativ 200 de ani.
Lacul "sinucigaș" din România
Situat la o altitudine de 983 metri, Lacul Roșu reprezintă principala atracție turistică a Harghitei. Lacul s-a forma în urma cutremurului din anul 1837. Atunci, porțiuni mari de teren s-au desprins, din cauza precipitațiilor abundente. De atunci, o pădure întreagă de brazi stă inundată, și, chiar și astăzi se mai pot observa trunchiuri de brazi în apă. Cioturile de pin au rămas conservate datorită apei bogate în carbonați de calciu și oxizi de fier.
Atunci când plouă, lacul capătă nuanțe roșiatice, iar explicația pentru culoarea lui ar fi conținutul de ocru de fier, care, adus de Pârâul Verescheu (Roșu), începe să se dizolve. Astfel, culoarea sa roșie se datorează aluviunilor roșiatice din stratul de argilă al stâncilor și a calcarelor roșcate ale Masivului Suhard, care sporesc efectul vizual, prin reflexia acestuia în apă.
Lacul Roșu mai este denumit și Gyilkos, de către cei din zonă. Acestă denumire se traduce prin „ucigaș”. Se spune că atunci când a avut loc alunecarea, ar fi murit oameni din satul aflat în valea inundată. Din anul 1936, denumirea oficială a devenit Lacul Roșu.
Legende despre Lacul Roșu
Legenda spune că a existat în Lăzarea o fată foarte frumoasă, cu ochii gri-verzui, pe nume Estera. S-a îndrăgostit de un tânăr secuiesc, pe care l-a întâlnit la târgul din Gheorgheni. S-au căsătorit, însă băiatul a fost luat în armată. Cuprinsă de tristețe, Estera se ducea în fiecare zi la izvorul de lângă lac, unde plângea de dorul lui. Într-o zi, fata a fost văzută de un tâlhar, care i-a promis toată averea din lume dacă se va căsători cu el. Estera l-a refuzat, însă tâlharul a încercat să o forțeze să îi devină soție. Pentru a scăpa, tânăra a cerut ajutorul duhului munților, care a pornit îndată o furtună. Cei doi au fost îngropați sub stânci, iar în acel loc s-a format Lacul Roșu. Se spune că și astăzi mai pot fi zăriți în lac ochii gri-verzui ai Esterei.
O altă legendă spune că în zonă a existat o fată săracă, adoptată de o bătrână, și un băiat bogat, singur la părinți. Cei doi s-au îndrăgostit la prima vedere, însă părinții băiatului nu au fost niciodată de acord cu o căsătorie între ei, așa că tinerii au fugit în lume, iar părinții băiatului au înnebunit de furie. Au blestemat-o pe fată, fără să ia în calcul că și fiul lor va avea de suferit. În drumul lor, tinerii au fost prinși de o furtună și s-au adăpostit la poalele unui munte. Din cauza vântului, o stâncă uriașă s-a desprins și i-a ucis pe loc. Se presupune că sângele celor doi îndrăgostiți s-a scurs în lac, căpătând o culoare roșie.
Citește și Lacul din România care "a înghițit" un sat. Peste 300 de familii locuiau în zonă