Liber la...bârfit! Studiul surprinzător realizat de o româncă! De ce e bine să pălăvrăgeşti
Publicat pe 27.10.2014 la 15:56 Actualizat pe 27.10.2014 la 15:58
Bârfa are un efect benefic asupra noastră, fie că este de bine sau de rău. Acesta este, de fapt, un studiu realizat de către câţiva cercetători de la Universitatea din Groningen, sub coordonarea doctorandului de origine română, Elena Martinescu.
Bârfeşti? Atunci foarte bine faci! Bârfa are un efect benefic asupra noastră. Acesta este concluzia unui studiu realizat de către câţiva cercetători de la Universitatea din Groningen, sub coordonarea doctorandului de origine română, Elena Martinescu.
Românca a ajuns la concluzia că atunci când o femeie se află într-un grup în care se bârfeşte de rău despre o persoană, aceasta tinde pe cât posibil, să nu facă niciun pas greşit pentru a nu ajunge şi ea, la rândul ei, să fie bârfită.
De multe ori, bârfa ne ajută să ne îmbunătăţim caracterul deoarece ajungem să ne comparăm cu persoanele despre care se bârfeşte. Astfel vedem că persoanele din jurul nostru nu agrează anumite lucruri. Elena Martinescu a precizat faptul că nu trebuie să tratăm bârfa ca pe un fapt ruşinos deoarece este un alt fel de discuţie. Aceasta poate fi sub formă de critică a cuiva sau de laudă.
Studii recente arată că cele mai eficiente metode de răspândire a bârfelor sunt reţelele de socializare, datorită răspândirii rapide a informaţiilor. O parte din bărbaţii chestionaţi au spus că dacă au un secretnu-l pot păstra mai mult de câteva minute, pe când o femeie poate păstra un secret aproximativ trei ore.
Elena Marinescu a studiat psihologia în România, la Universitatea Transilvania din Braşov. A terminat în 2009, iar din 2010 până în 2012 a urmat cursurile Facultăţii de Psihologie de la Universitatea Groningen din Olanda. În prezent, este doctorand la această universitate.
Foto: Hepta
Citeşte şi: