Lumea ar putea fi zguduită de o nouă pandemie. Avertismentele cercetătorilor cu privire la riscuri
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 02.01.2025 la 14:22
Actualizat pe 03.01.2025 la 11:51
O nouă pandemie ar putea reprezenta o amenințare globală majoră, iar pregătirea pentru aceasta devine din ce în ce mai importantă. Deși lecțiile învățate din pandemia de Covid-19 au contribuit la îmbunătățirea strategiilor de răspuns, specialiștii subliniază faptul că multe provocări rămân nerezolvate și rămân multe riscuri.
- Lumea ar putea fi zguduită de o nouă pandemie
- Avertismentele cercetătorilor cu privire la riscuri
Pandemia de Covid-19 a avut un impact major asupra lumii, provocând pierderi de vieți omenești și o recesiune economică globală. Totuși, specialiștii atrag atenția că o viitoare pandemie ar putea fi mult mai severă, subliniind importanța pregătirii pentru a face față unui virus necunoscut, conform celor de la New Science.
Se anunță noi pandemii devastatoare
Un cercetător de la Universitatea din Edinburgh, Mark Woolhouse, a afirmat că pandemia de Covid-19 care a oprit lumea în loc timp de câteva luni a fost „moderată”, față de ceea ce este anunțat în viitor, unde efectele vor fi devastatoare.
Printre cele mai mari temeri ale cercetătorilor se numără virusul H5N1, o formă de gripă aviară care se răspândește rapid între păsări și oameni. Deși nu se transmite eficient între oameni, mutațiile ar putea schimba acest lucru și ar deveni mult mai periculos.
Virusul responsabil pentru pandemia de coronavirus este extrem de periculos, precum și altele care nu sunt la fel cunoscute și reprezintă o amenințare. Au apărut noi riscuri date de creșterea populației și migrarea animalelor din cauza schimbărilor climatice.
Cercetătorii trag un semnal de alarmă
Pentru a preveni o pandemie, există două abordări esențiale. Prima presupune monitorizarea virusurilor care circulă deja în oameni, iar a doua urmărește identificarea virusurilor periculoase înainte de a ajunge la oameni. Aceasta din urmă este însă dificilă și riscantă.
Dezvoltarea de teste rapide, tratamente și vaccinuri rămâne esențială. Inițiativa „100 de zile” a G7 vizează accelerarea acestor procese, dar Woolhouse subliniază că sistemele de supraveghere globală sunt insuficiente.
În plus, un sondaj realizat de Abbott Pandemic Defense Coalition arată că, în cazul unei noi pandemii, principala provocare nu ar fi tehnologia, ci dezinformarea. Lipsa de încredere publică poate submina măsurile de protecție. Deși suntem mai pregătiți decât în 2020, experții consideră că trebuie să facem mult mai mult pentru a preveni și gestiona următoarea pandemie.
Chiar dacă experții sunt de părere că pregătirea actuală este superioară celei din 2020, există încă multe aspecte de îmbunătățit. Vaccinurile trebuie să fie nu doar eficiente în reducerea severității bolii, ci și în prevenirea răspândirii virusurilor respiratorii.