Lumina Sfânta de Paștele Catolic. Cum iau lumina catolicii și ce diferă față de tradiția ortodoxă
Publicat pe 02.04.2021 la 16:52 Actualizat pe 02.04.2021 la 16:52
Lumina Sfântă de Paște nu apare la fel pentru toți credincioșii. Catolicii nu se pot bucura de coborârea Luminii Sfinte, venită de la Mormântul Domnului, din ierusalim, așa cum fac ortodocșii. Iată care este tradiția la ei și cum are loc în Sâmbăta de dinaintea Paștelui cea mai mare minune a lumii creștine.
- Cum iau Lumină Sfântă catolicii
- Când are loc marea minune dinaintea Paștelui
- Direfența dintre Paștele creștin și cel catolic
De aproape 20 de secole are loc minunea apariției Luminii Sfinte de la Ierusalim, sărbătoare cunoscută drept Paște. Însă Paștele catolic și cel ortodocs este foarte diferit. Lumina Sfântă, sau „focul haric”, este minunea ce are loc în fiecare an la Mormântul Domnului.
De unde vine Lumina Sfântă de la Paștele Ortodox
Acest eveniment are loc în Sâptămâna dinaintea Paștelui, iar patriarhul grec este urmat de un cler format din mai mulți arhiepiscopi. Aceștia săvășeșsc o procesiune riguroasă de rugaciuni. După ce se roagă, patriarhul intră în locul despre care se crede că ar fi Sfântul Mormânt, unde așteaptă ca Lumina Sfântă coboară din cer și aprinde candela „neadormită”. Se aprind 33 de lumânări, de la care pornește lumina în toate țările lumii.
Ceremonia este transmisă an de an în direct în Grecia, Rusia, Ucraina, România, Belarus, Bulgaria, Cirpu, Liban, Georgia și alte țări majoritare creștin ortodoxe.
De unde vine Lumina Sfântă de la Paștele Catolic
Această minune însă, are loc doar pentru ortodocși. Catolicii preiau această lumină într-un mod cu totul diferit. Toți credincioșii se adună în biserici pentru a sărbători Vigilența Pascală, adică sfințirea Focului. Abia apoi Lumina se împarte către credincioși. Flacăra este aprinsă de un episcop, nevenind de la Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim, precum la creștinii ortodocși.
Cum și când iau lumina de Pșste catolicii
La catolici, ritualul pregătirii luminii pascale are loc înainte de miezul nopții. Papa de la Vatican duce luminaîn biserica Sfântului Petru, fiind vorba și despre singura lumânare aprinsă. Abia după ce se rostește „Lumen Christi” (Lumina lui Hristos), focul este dat și credincioșilor.
Citește și: Ce este Canonul cel Mare și de ce este bine să-l citești în Postul Paștelui