Mărirea şi decăderea lui Dan Adamescu! De la simplu gestionar la unul dintre cei mai bogaţi români trimişi după gratii
Publicat pe 27.05.2016 la 17:40 Actualizat pe 30.05.2016 la 16:27
Omul de afaceri Dan Adamescu a fost condamnat în această după-amiază de către judecătorii bucureşteni în dosarul în care este acuzat că a intervenit la judecători în dosare de insolvenţă.
Omul de afaceri Dan Adamescu a fost condamnat în această după-amiază de către judecătorii bucureşteni în dosarul în care este acuzat că a intervenit la judecători în dosare de insolvenţă.
Patronul Astra Asigurări, companie aflată acum în mijlocul unuia dintre cele mai mari scandaluri ai ultimilor ani, s-a născut în 1948 la Râmnicu Vâlcea. După terminarea studiiilor s-a angajat, anul 1971 găsindu-l la I.C.L. "Universal-Consignaţia" unde ajunge rapid gestionar peste o groază de produse greu de procurat în vremea comunistă: ţigări din import, măsline, cafea, whiskey.
Câţiva ani mai târziu, o tumoare la hipofiză, neoperabilă în România, l-a forţat să plece în Germania Federală pentru tratament. Ulterior, la începutul anilor '80 a obţinut permisiunea de a rămâne permanent în RFG acolo unde, după însănătoşire, a început o afacere cu produse electrocasnice. Revoluţia îl prinde în Germania de unde face câteva investiţii extrem de profitabile deschizând în România mai multe magazine în care vindea aparatură electronică second-hand. Unul dintre cele mai importante este deschis pe Calea Victoriei din Bucureşti.
În aceeastă perioadă o cunoşte pe Carmen Adamescu cu care s-a căsătorit în 2003, la Monaco.
Banii câştigaţi au fost reinvestiţi în cumpărarea unui fost hotel a cărui consolidare a declanşat un prim scandal public în care a fost implicat Adamescu, deoarece proprietarul a supraetajat clădirea fără să fi obţinut avizele necesare acestei operaţiuni. În acest loc, denumit Modern Business Center, a funcţionat la etajele superioare chiar şi Bursa Română de Valori. La scurt timp, câştigă licitaţia pentru privatizarea Astra Asigurări după ce Dinu Patriciu şi-a retras oferta. A ajuns apoi proprietarul magazinului Unirea, a dezvoltat afaceri în construcţii, în domeniul imobiliar şi turism. A preluat de la familia Păunescu hotelul Rex din Mamaia. A investit şi în mass media, cumpărând un cotidian central ce a devenit o tribună pentru Traian Băsescu şi - ca o ultimă investiţie - clubul de fotbal Oţelui Galaţi. Este momentul în care imperiul acestuia începe să se destrame. Adamescu a intrat în atenţia autorităţilor şi acest lucru a dus în cele din urmă la condamnarea sa la închisoare. Avea la acel moment o avere estimată la aproape un miliard de euro.
"Pentru ce această înscenare uriaşă"
După doi ani de procese, Adamescu a fost condamnat în această după-amiază de către judecătorii bucureşteni în dosarul în care este acuzat că a intervenit la judecători în dosare de insolvenţă. "Sunt doi ani de când a început pentru mine acest calvar. Am susţinut de fiecare dată că sunt nevinovat şi am încercat să demonstrez. De doi ani mă întreb de ce şi pentru ce această înscenare uriaşă, cea mai mare companie românească, Astra, a intrat în faliment pentru că eu eram ţinut în închisoare. Astra era a mea, dar era şi bun românesc. DNA e foarte bun, dar să urmărim corupţi, nu să îi creăm", a declarat Dan Adamescu în faţa judecătorilor.
Dan Adamescu este acuzat că le-a dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, pentru ca aceştia să dispună soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă. Procurorii i-au trimis în judecată şi pe practicienii în insolvenţă Angela Monica Borza, Ilie Preda, Cristina Elena Popa, Emanoil Postelnicu şi Gabriel Hanganu, pentru dare de mită.
Potrivit procurorilor, cei patru judecători, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată, sume de bani, bunuri sau servicii.