Mărturia sfâşietoare a unei mame căreia îi moare fiul în puşcărie!
Publicat pe 17.06.2017 la 23:59 Actualizat pe 17.06.2017 la 23:34
Mama unui deţinut închis la Jilava susţine că fiul ei, suferind de o boală gravă, este lăsat să moară cu zile, după gratii.
Mama unui deţinut închis la Jilava susţine că fiul ei, suferind de o boală gravă, este lăsat să moară cu zile, după gratii.
Georgeta, mama lui Florian Didi Ola, un recidivist condamnat pentru a tras ţepe unor bănci, a lansat acuzaţii grave la adresa conducerii Penitenciarului Jilava, unde este încarcerat fiul său. "Băiatul meu are hepatita C şi, în ultima perioadă, s-a trezit cu o rană gravă, din cauza căreia ar putea să îşi piardă piciorul. Am strâns bani ca să îl ducem la un spital, pentru investigaţii medicale, însă conducerea penitenciarului nu îl lasă să iasă. Nu vrem decât să îl lase să facă nişte analize. Nu a cerut permisii, ca alţi deţinuţi şmecheri de acolo, ci să fie dus cu escorta la un spital privat, ca să fie văzut de nişte medici specialişti. Suntem disperaţi! Dacă îl vor mai ţine aşa, îl vom lua de la puşcărie între patru scânduri...", a spus, cu lacrimi în ochi, femeia.
Într-o hotărâre CEDO de anul trecut se menţionează că "statul trebuie să se asigure că, date fiind nevoile practice ale detenției, sănătatea și bunăstarea unei persoane private de libertate sunt asigurate în mod adecvat, acordându-i, între altele, asistența medicală necesară". "Curtea a subliniat în mai multe rânduri că lipsa unui tratament medical adecvat în penitenciar poate prin ea însăși ridica o problemă în temeiul art. 3, chiar dacă starea de sănătate a reclamantului nu impune eliberarea sa imediată. (...) Curtea reiterează în continuare că tratamentul medical în unitățile penitenciare trebuie să fie adecvat și comparabil cu calitatea tratamentului pe care autoritățile statului s-au angajat să îl ofere întregii populații. Acest lucru nu înseamnă totuși că fiecărei persoane private de libertate trebuie să îi fie garantat același tratament medical care este disponibil în cele mai bune unități de sănătate din afara unităților penitenciare. (...) Simplul fapt că o persoană privată de libertate este văzută de un medic și primește un anumit tip de tratament nu poate duce automat la concluzia că asistența medicală este corespunzătoare. (...) Autoritățile trebuie să se asigure totodată că diagnosticele și îngrijirile sunt prompte și corecte și că, acolo unde natura afecțiunii medicale o impune, supravegherea este periodică și sistematică și implică o strategie terapeutică comprehensivă menită să vindece afecțiunile persoanei private de libertate sau să prevină agravarea lor, mai degrabă decât să le abordeze în mod simptomatic. De asemenea, autoritățile trebuie să demonstreze că au fost create condițiile necesare pentru a se urma în mod concret tratamentul prescris", se precizează într-un document publicat în Monitorul Ofical al României, pe 23 iunie 2016.
Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici!