Măsuri contra coronavirusului. De ce este crucial să respectăm izolarea sau carantina
Publicat pe 17.03.2020 la 23:04 Actualizat pe 17.03.2020 la 23:39
Noul virus care a pus stăpânire pe întreaga planetă ne face să ne punem în continuare întrebări, multe dintre ele fiind despre cum putem să ne protejăm împotriva lui, dar și care este diferența dintre izolare și carantină.
Noul virus care a pus stăpânire pe întreaga planetă ne face să ne punem în continuare întrebări, multe dintre ele fiind despre cum putem să ne protejăm împotriva lui, dar și care este diferența dintre izolare și carantină.
Măsurile luate împotriva acestui noi tip de virus presupun, în primul rând, o igienă corespunzătoare a mâinilor. De asemenea, nu trebuie să ne atingem ochii, nasul sau gura înainte de a ne igieniza cu strictețe mâinile. Mai mult decât atât, de fiecare dată când strănutăm sau tușim trebuie să ne acoperim nasul și gura cu un servețel de hârtie, pe care, ulterior, să îl aruncăm la cel mai apropiat coș de gunoi.
Pe lângă igiena personală, trebuie să dezinfectăm temeinic și suprafețele care pot fi contaminate de cineva suferind de coronavirus. Această dezinfectare se va face cu substanțe pe bază de clor sau alcool.
Ce presupune izolarea la domiciliu
Totuși, pentru a fi 100% siguri că nu vor contracta acest virus contagios, putem aplica și alte măsuri de autoprotecție.
Dacă dorim să nu ne expunem unui risc de contaminare cu COVID-19, ne putem autoizola la domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile. Acest lucru este valabil pentru cei care au călătorit în ultimele două săptămâni în zone afectate, dar cu transmitere scăzută, pentru persoanele care au intrat în contact direct cu indivizi veniți recent din străinătate, dar și pentru cei care au intrat în contact cu pacienți confirmați cu noul coronavirus.
Așadar, autoizolarea se va face cu luarea la cunoștință de către Direcția de Sănătate Publică a acestui lucru, pentru a se putea urmări evoluția stării fiecărei persoane.
În cele 14 zile de autoizolare la domiciliu este indicat să nu se părăsească locuința, evitarea contactului cu membri familiei, evitarea primirii de vizitatori. Dacă avem nevoie de alimente sau medicamente, putem apela la vecini/prieteni/rude, însă cumpărăturile trebuie lăsate în fața ușii, fără a exista un contact între persoane.
Ce presupune carantina
Carantina se instituie în momentul în care o persoană este declarată pozitiv cu noul coronavirus. Astfel, se face separarea dintre persoanele sănătoase și cele infectate.
Această măsură restricționează circulația perosanelor care au fost expuse unei boli, în vederea opririi răspândirii acesteia.
Carantina mai are loc în momentul în care o persoană se întoarce dintr-o zonă în care răspândirea virusului este la scară largă, sau este suspectă de infectare.
Carantina poate să fie ori la domiciliu, dar cu monitorizare atentă a autorităților, ori în zone special amenjate în care starea poate fi supravegheată în permanență de cadre medicale abilitate.
Durata carantinei este tot de 14 zile de la intrarea în contact sau de la întoarcerea dintr-o zonă de risc, deoarece perioada de incubație a virusului se poate ridica la două săptămâni, simptomele fiind vizibile chiar și după 5-7 zile de la contractare.