Alertă de tornadă în România! Ce spun experții în meteorologie: "Furtuni extrem de severe..."
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 13.07.2023 la 18:09
Actualizat pe 13.07.2023 la 18:09
După numeroase de atenționări de caniculă și coduri roșii de ploi și furtuni, în urmă cu puțin timp a fost emisă o alertă de tornadă în România! În această seară, în anumite zone ale țării se așteaptă vânt puternic în rafale, grindină de dimensiuni mari și foarte mari, dar și posibilitatea formării tornadelor.
- Prognoză alarmantă pentru România
- Alertă de tornadă
- Ce spun experții în meteorologie
În urmă cu puțin timp, specialiștii unui serviciu european de monitorizare a furtunilor severe au emis o prognoză alarmantă pentru țara noastră. Potrivit informațiilor, în această seară, fenomenele extreme își vor face simțită prezența pe teritoriul țării noastre.
Alertă de tornadă în România!
Un expert în meteorologie din Oradea trage un semnal de alarmă și avertizează locuitorii județului Bihor, că acest pericol este valabil și ei, așa că, cel mai bine ar fi să fie precauți.
Potrivit Estofex, care a și publicat o hartă a simulării fenomenelor, sunt așteptate furtuni severe și extrem de severe pe un front din nordul Italiei până în România și Ucraina.
Directorul ANM, Elena Mateescu, despre posibilitatea tornadei din Bihor
Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie a vorbit despre formarea unei posibile tornade în județul Bihor. Specialistul a declarat că a fost emisă o alertă meteorologică de cod portocaliu încă din această dimineață, specificând că, la acest moment, vitezele de peste 100km/h au fost incluse în mesajul de avertizare de cod portocaliu general.
”Tornada se definește așa cum se definește în dicționarul meteorologic oriunde ne aflăm. Există un fuior, care vânt rotațional, care atunci când întâlnim și două mase de aer în ascendență cal cu rece, vântul rotațional înregistrează viteze semnificative peste 100km/h determinând acea pâlnie care atunci când atinge solul înseamnă tornadă la nivelul solului.
Acele trombe marine, care se datorează tot unui vânt rotațional și diferenței de temperatură de la suprafața apei comparativ cu temperatura la înălțime. Sunt fenomene meteorologice extreme care cu siguranță vor deveni un tipar de vreme normală, din ce în ce mai des întâlnite și în țara noastră.
Cu siguranță, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne impun măsuri de specialitate atunci când se intervine în astfel de situații generate de evenimentele meteorologice extreme la acest moment-
Nu trebuie să excludem nicio posibilitate pentru a salva viețile oamenilor atunci când se producă astfel de fenomene la nivel punctiform.", a spus Elena Mateescu, director ANM.
Citește și: Anunț ANM! Cod portocaliu și galben de vijelii și grindină în România