Alertă hidrologică în România! Cod portocaliu și galben de inundații
Publicat pe 18.04.2024 la 12:38 Actualizat pe 18.04.2024 la 12:38
Alertă hidrologică în România! Specialiștii au emis o avertizare de cod portocaliu și galben de inundații. Precizările făcute de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).
- Alertă hidrologică
- Cod portocaliu și galben de inundații în România
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o alertă gravă pentru regiunea Dobrogea, prin intermediul unor atenționări de cod galben și cod portocaliu de viituri.
Cod portocaliu și galben de inundații în România
Avertizările sunt în vigoare până la miezul nopţii și afectează râurile din această zonă. În prima fază, până la ora 17:00, se instituie un cod portocaliu de inundații, cu prognoze de creștere a debitelor și posibile depășiri ale Cotelor de Apărare, în special pe râul Topolog, traversând județele Tulcea și Constanța, conform informațiilor furnizate de Agerpres.
De-a lungul zilei de joi, până la ora 00:00, va fi în vigoare atenționarea cod galben pentru torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile din Dobrogea, acoperind teritoriile din județele Tulcea și Constanța. Populația este îndemnată să fie extrem de precaută și să ia măsuri de siguranță în fața riscului crescut de inundații.
Cod galben de vreme rea
Meteorologii din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis un avertisment crucial pentru perioada imediat următoare, anunțând un cod galben de vreme rea care va afecta întreaga țară.
Instabilitatea atmosferică va fi însoțită de temperaturi scăzute și intensificări ale vântului. Acest avertisment vine în contextul unei creșteri a riscului meteorologic, cu efecte notabile în zonele din jurul capitalei.
Bucureștiul și șase județe învecinate vor resimți în mod special consecințele, cu rafale de vânt ce pot atinge viteze alarmante de până la 70 km/h. Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București se află sub amenințarea condițiilor meteo dificile generate de aceste intensificări ale vântului.
Pe lângă aceste fenomene, se anticipază o răcire semnificativă a vremii pe întreg teritoriul țării, până în primele ore ale zilei de sâmbătă, 20 aprilie 2024. În special în zonele intracarpatice și deluroase, noaptea se pot forma fenomene de brumă.
De asemenea, pe parcursul zilei de joi, 18 aprilie 2024, ploile vor fi prezente în jumătatea de nord a țării, extinzându-se pe arii restrânse și în restul teritoriului. Cantitățile de apă pot atinge valori de până la 20 l/mp, iar la altitudini mai mari de 1500 de metri, precipitațiile vor fi sub formă de lapoviță și ninsoare.
Citește și: Anunț ANM! Furtuna Renata a ajuns în România. Val de aer polar cu ploi torențiale și vijelii