Alertă hidrologică în România! Cod portocaliu şi galben de viituri pe râuri. Până când sunt valabile atenționările și care sunt zonele vizate
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 21.01.2024 la 18:54
Actualizat pe 21.01.2024 la 18:54
Specialiștii din cadrul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au făcut un anunț de ultimă oră! Au fost emise două avertizări cod portocaliu și galben de viituri pe râuri. Care sunt zonele aflate sub atenționare și până când vor rămâne în vigoare avertizările.
- Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), anunț de ultimă oră
- Cod portocaliu şi galben de viituri pe râuri
- Până când sunt valabile atenționările și care sunt zonele vizate
De curând, reprezentanții Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au emis două atenționări cod portocaliu şi cod galben. Potrivit informațiilor transmise de specialiști există riscul producerii unor viituri pe râuri din nord-vestul şi vestul ţării, în bazinele hidrografice Tur, Crasna, Crişul Negru, Crişul Alb, Timiş, Bârzava şi Moraviţa.
Cod portocaliu şi galben de viituri pe râuri
Reprezentanții Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au făcut un anunț de ultim moment!
Specialiștii au actualizat codurile hidrologice pentru râuri din nord-vestul şi vestul ţării, în bazinele hidrografice Tur, Crasna, Crişul Negru, Crişul Alb, Timiş, Bârzava şi Moraviţa.
Așadar, de astăzi, de la prânz, și până mâine, la aceeaşi oră, rămâne în vigoare un Cod portocaliu pe râurile din bazinul hidrografic Tur – sectorul situat în aval de staţia hidrometrică Turulung (sector îndiguit, judeţul Satu Mare).
Codul galben rămâne în vigoare până luni, la miezul nopţii, pe anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Tur (sector îndiguit, judeţul Satu Mare), Crasna (sector îndiguit, judeţul Satu Mare), Crişul Alb (sector îndiguit, judeţul Arad) şi Timiş (sector îndiguit, judeţul Timiş). De asemenea, până luni la orele prânzului, codul galben este valabil şi pe râuri din bazinele hidrografice: Crişul Negru (sector îndiguit, judeţele: Bihor şi Arad), Bârzava (sector îndiguit, judeţul Timiş) şi Moraviţa (sector îndiguit, judeţul Timiş).
Furtuna Isha, care face ravagii în Europa, ajunge și în România
Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au anunțat că, spre mijlocul săptămânii viitoare, periferia sistemului de furtună ajunge și în țara noastră.
Potrivit specialiștilor, vremea se va răci, din nou, în România. Meteorlogii spun că mercurul din termometre va scădea, în unele regiuni, chiar și până la - 18 grade.
”Duminică dimineață am avut valori de temperatură minimă sub pragul gerului, în partea de centru, nord, est și sud a țării, cu cea mai mică valoare la Făgăraș, -18 grade Celsius. Tendința pentru următoarele zile nu este de încălzire, poate în jurul mediilor multi-anuale, pe parcursul zile însă, nopțile și diminețile vor rămâne în continuare reci, iar în partea de sud, centru, est, dar și în partea de nord a țării, local va continua să fie ger. Valorile de temperatură vor fi în continuare sub -10 grade în aceste regiuni”, a transmis meteorologul Raul Ilea, scrie sursa mai sus menționată.