Alertă în România! Hidrologii au emis un cod portocaliu de inundații, valabil în opt județe
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 12.12.2023 la 15:09
Actualizat pe 12.12.2023 la 15:12
Hidrologii au emis o nouă alertă în România. În timp ce românii așteptau cu nerăbdare ninsorile, se pare că ploile sunt cele care vor pune stăpânire pe majoritatea județelor. Urmează cod portocaliu de inundații, valabil pentru opt județe din țară.
- Hidrologii au emis cod portocaliu de inundații
- Cum va fi vremea
Cea de-a doua săptămână din luna decembrie a început cu temperaturi mai mari decât cele normale pentru această perioadă și vor continua la fel până săptămâna viitoare. Hidrologii au emis un cod portocaliu de inundații pentru opt județe din țară, iar ploile vor face păpăd în zilele următoare.
Ce zone sunt afectate de codul portocaliu de inundații
În ultimele luni, inundațiile au făcut ravagii în România. Au blocat străzi, au afectat circulația trenurilor și au pus viața oamenilor în pericol. Din acest motiv, codul portocaliu de inundații îi îngrijorează pe hidrologi. Alerta este valabilă din data de 13 decembrie, de la ora 16:00, până în data de 14 decembrie, la ora 12:00.
Sunt vizate bazine precum Tur din Satu Mare, Lăpuș din Maramureș, Tinca din Bihor, Ineu din Arad și Hunedoara, Arieș din Alba, Bega din Timiș și Lugoj. Un alt cod galben de inundații este valabil din data de 13 decembrie, ora 06:00, până 14 decembrie, ora 18:00, în județe precum Mramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Cluj, Arad, Bihor, Timiș și Caraș-Severin.
Când va ninge în România
După acest val de temperaturi mari, meteorologii au anunțat că se întorc ninsorile și viscolul. Sunt șanse mari să ningă de Crăciun, atât în zonele înalte alte țării, cât și la câmpie.
Vremea se răcește de săptămâna viitoare, iar temperaturile scad până la cele specifice pentru această perioadă. Valul de aer siberian va schimba temperaturile timp de patru săptămâni.
”Spre deosebire de alte ierni, aceste pătrunderi ale maselor de aer mai rece, care se suprarăcește în zona Siberiei ajunge și în zona Europei. Este scenariul după care se vor desfășura lucrurile în următoarele 4 săptămâni, în sensul de alternanță între pătrunderile maselor de aer mai calde dinspre sud, mai umede. Zona Mării Mediterane este foarte activă. Sistemele noroase generatoare de precipitații se pot foarte ușor înscrie pe traiectorii care să afecteze țara noastră”, a declarat Gabriela Băncilă, la digi24.ro.