Anunț ANM. Cod galben de fenomene periculoase în România! Precipitații mixte, ceață și polei
Publicat pe 23.01.2024 la 08:56 Actualizat pe 23.01.2024 la 08:56
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a făcut un anunț important de ultimă oră! Specialiștii au emis un cod galben de fenomene periculoase în România! Vor fi precipitații mixte, ceață și polei.
- Ceață, precipitații mixte și polei
- Anunț ANM
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare nowcasting cod galben de fenomene periculoase pentru mai multe județe din România, valabilă între orele 7:00 și 9:00.
Precipitații mixte, ceață și polei
În prima avertizare, zona afectată cuprinde localitățile din Județul Arad, precum Nădlac, Semlac, Șeitin, Peregu Mare, și din Județul Timiș, printre care Sânnicolau Mare, Jimbolia, Dudeștii Vechi, Lenauheim, Comloșu Mare, Periam, Cenad, Teremia Mare, Lovrin, Sânpetru Mare, Tomnatic, Șandra, Saravale, Gottlob, Pesac, Beba Veche, Valcani. Aici se vor semnala precipitații mixte, care pot depune local polei, fiind valabil de la ora 7:00 până la ora 10:00.
În a doua avertizare, cuprinde zona depresionară a județului Covasna și a altor județe precum Brașov și Harghita. Localitățile afectate includ Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Baraolt, Zărnești, Codlea, Râșnov, Prejmer, Predeal, Miercurea Ciuc, Toplița și multe altele. Aici, se va semnala local ceață, determinând scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, și este valabilă de la ora 7:00 până la ora 9:00.
În ultima avertizare, județele Brăila, Ialomița, Argeș, Prahova, Buzău, Călărași, Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Dâmbovița sunt incluse în zona de atenționare. Fenomenele așteptate sunt locala ceață, cu scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, favorizând formarea ghețușului. Acest cod galben este valabil de la ora 6:00 până la ora 10:00.
Prognoza meteo pentru săptămâna 22.01.2024 – 29.01.2024
Săptămâna 22.01.2024 – 29.01.2024 aduce o schimbare în peisajul meteorologic al României, cu valori termice ce vor fi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă, în special în regiunile nord-estice și în extremitatea de sud-vest a țării.
Potrivit prognozelor meteo, temperaturile vor înregistra o ușoară creștere. Regiunile nord-estice și cele din extremitatea de sud-vest vor beneficia de valori termice mai blânde, aducând astfel o atmosferă mai plăcută în aceste zone.
În ceea ce privește vegiul pluviometric, se anticipează că acesta va fi local excedentar în extremitatea de nord a țării. Aceasta înseamnă că anumite regiuni din nord vor înregistra cantități mai mari de precipitații, contribuind astfel la echilibrarea nivelurilor de umiditate.
În contrast, se preconizează că regiunile extracarpatice și cele vestice vor înregistra deficite în ceea ce privește precipitațiile. Restul țării va experimenta vegiul pluviometric în general apropiat de normele specifice pentru această perioadă, contribuind la o distribuție echilibrată a ploilor în întreaga țară.