Anunț ANM. Cod roșu, portocaliu și galben de ploi torențiale! Ce județe sunt vizate
Publicat pe 16.06.2023 la 10:49 Actualizat pe 16.06.2023 la 10:49
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări de cod roșu, portocaliu și galben de ploi torențiale. Ce zone sunt vizate, dar și până când. Iată ce au anunțat specialiștii.
- Cod roșu, portocaliu și galben de ploi torențiale
- Anunțul făcut de specialiști
Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis avertizări meteo cu privire la condiții extreme în 23 de județe din țară, în care sunt așteptate ploi torențiale. Avertizările sunt de tip Cod roșu, portocaliu și galben și vor fi în vigoare în intervalul cuprins între 16 iunie, ora 12:00, și 17 iunie, ora 12:00.
Cod roșu, portocaliu și galben de ploi torențiale
Potrivit informațiilor oferite de ANM, județele vizate de avertizarea Cod roșu sunt Mehedinți, Caraș-Severin și zona montană a județelor Gorj și Hunedoara. În aceste zone se vor produce averse torențiale și ploi abundente.
Cantitățile de apă prognozate vor fi semnificative în intervale scurte de timp și prin acumulare, estimându-se valori de 50...70 l/mp, cu posibilitatea depășirii punctului de 80 l/mp în anumite zone izolate.
Astfel, începând de astăzi, 16 iunie, de la ora 12:00, și până mâine, 17 iunie, la ora 12:00, se vor înregistra perioade cu ploi abundente în aceste județe. Cantitățile de apă vor depăși pragul de 50...70 l/mp în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cu posibilitatea înregistrării punctelor de 80 l/mp în anumite zone izolate.
Care sunt zonele afectate
Zonele afectate de ploi torențiale și vreme rea sunt sudul Banatului, Oltenia, zona Carpaților Occidentali, nordul Carpaților Orientali, dar și vestul Carpaților Meridionali. În aceste regiuni, pe lângă aversele torențiale, se vor manifesta și descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, vijelii și grindină.
Cantitățile de apă prognozate în aceste zone vor fi de 30...40 l/mp în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cu posibilitatea depășirii punctului de 50 l/mp în zone izolate.
Cu atât mai mult, se vor înregistra perioade de instabilitate atmosferică în mai multe regiuni ale țării. Zonele afectate includ Crișana, nordul Banatului, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei și estul Olteniei.
Această instabilitate atmosferică se va manifesta prin apariția de averse de ploaie, descărcări electrice însoțite de fulgere, intensificări rapide și de scurtă durată ale vântului, precum și posibilitatea apariției vijeliilor și grindinei în anumite zone izolate.