Anunț ANM de ultimă oră! Cât va dura vortexul polar în România. La ce temperaturi ar trebui să ne așteptăm în zilele următoare
Publicat pe 09.01.2024 la 08:17 Actualizat pe 09.01.2024 la 08:17
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un anunț de ultimă oră. Specialiștii au anunțat cât va dura vortexul polar în România. Meteorologii vin cu vești bune.
- Cât va dura vortexul polar în România
- Vești bune de la meteorologi
Cu puțin timp în urmă, specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au făcut anunțul mult așteptat de români.
Cât va dura vortexul polar în România
Potrivit specialiștilor ANM, vremea se menține rece în această săptămână, în timp ce temperaturile vor crește începând de săptămâna viitoare, arată în prognoza pe două săptămâni, publicată luni de ANM.
La ce temperaturi ar trebui să ne așteptăm în zilele următoare
Banat
În Banat, în prima săptămână, valorile termice diurne vor fi apropiate de normele perioadei. În această regiune a țării, mediile vor fi, în general, de 0...2 grade Celsius, însă cele nocturne vor caracteriza o vreme rece cu medii ale minimelor de -8...-4 grade Celsius.
În schimb, în cea de-a doua jumătate a intervalului, temperatura aerului va crește, astfel că mediile regionale ale valorilor diurne se vor situa între 3 și 6 grade Celsius și ale celor nocturne între -4 și -2 grade Celsius.
În Banat, probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în intervalele 8-9 ianuarie, respectiv 16-21 ianuarie.
Crișana
În Crișana, până spre finalul primei săptămâni, maximele termice se vor menține la valori ușor sub normele perioadei. Aici vor fi medii de 0...2 grade Celsius, însă cele nocturne vor caracteriza o vreme rece, astfel încât mediile minimelor vor fi de -8...-4 grade Celsius.
În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va avea tendință de creștere până la valori în jurul normelor climatologice, cu medii ale maximelor de 2...4 grade Celsius și ale minimelor de -5...-2 grade Celsius.
Și aici, probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în intervalele 8-9 ianuarie, respectiv 16-21 ianuarie.
Transilvania
În schimb, în Transilvania, prima săptămână, valorile termice vor avea unele variații. Aici mediile diurne se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, cu medii ale maximelor de -3...0 grade Celsius, iar cele noctune vor caracteriza o vreme rece, chiar geroasă, îndeosebi în nopțile de 9 și 12 ianuarie, cu medii ale minimelor de -13...-5 grade Celsius.
În a doua săptămână prognozată, temperatura aerului va fi în creștere până la valori ușor peste normele perioadei, cu medii ale valorilor diurne de 1...2 grade Celsius și ale celor nocturne de --6...-3 grade Celsius.
În această regiune, probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în intervalele 8-9 ianuarie, respectiv 17-20 ianuarie.
Maramureș
În Maramureș, valorile termice diurne vor fi ușor sub normele perioadei în prima săptămână, cu medii ale maximelor de 0 până la -2 grade Celsius în ziua de 13 ianuarie.
Apoi, din data de 15 ianuarie până la sfârșitul intervalului, temperatura aerului va fi în creștere, până la medii de 2 grade Celsius. Minimele vor avea variații în prima săptămână și vor caracteriza o vreme rece (îndeosebi în nopțile de 9 și 12 ianuarie), cu medii în general între -10...-5 grade Celsius. Ulterior și minimele termice vor crește spre o medie de -4 grade Celsius în data de 18 ianuarie, valoare ce se va menține până la finalulul intervalului.
Aici, probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în intervalul 8-9 ianuarie și 16-21 ianuarie.
Moldova
În Moldova, primele zile din interval aduc o vreme va fi deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața în cea mai mare parte a regiunii, astfel încât media maximelor va fi de -8...-6 grade, iar a minimelor de -14...-10 grade Celsius.
Apoi, în intervalul 10 – 14 ianuarie vor fi variații de la o zi la cealaltă și perioade cu advecții mai calde, astfel încât maximele vor avea medii între -4 și 2 grade Celsius, iar minimele între -12 și -2 grade Celsius. Ulterior, regimul termic nu va mai avea oscilații majore, astfel că cel diurn se va situa în jurul a 2 grade Celsius, iar cel nocturn între -6 și -4 grade Celsius.
Cu toate acestea, probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare îndeosebi în zilele de 7, 8 și 12 ianuari și din nou spre finalul perioadei prognozate.
Dobrogea
În Dobrogea, vremea se va răci semnificativ în primele zile din interval, astfel încât mediile maximelor vor coborî de la 2 la -4 grade Celsius, iar ale minimelor de la 6 la -8 grade.
După aceea, între 10 și 13 ianuarie vor fi oscilații rapide de la încălzire la răcire, astfel încât maximele vor avea medii între -2 și 4 grade Celsius, iar minimele între -10 și -4 grade Celsius. În a doua săptămână de prognoză, regimul termic se va stabiliza la valori diurne de 4 grade și nocturne de -2 grade Celsius, mediat regional.
Aici, probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în zilele de 8, 9, 10, 12 ianuarie și din nou după data de 15 ianuarie.
Muntenia
În Muntenia, prima săptămână de prognoză aduce variații termice semnificative, astfel încât mediile maximelor vor varia între -2 și 4 grade Celsius, iar ale minimelor între -10 și 2 grade Celsius, cu cele mai scăzute valori în datele de 9 și 13 ianuarie și cele mai ridicate în 8 și 11 ianuarie.
Ei bine, cea de-a doua săptâmână va aduce un regim termic relativ constant, ce va fluctua între 4 și 6 grade în media maximelor și -6...-2 grade Celsius a minimelor.
În schimb, probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în primele două zile a perioadei estimate, în 13 ianuarie și din nou după data de 17 ianuarie.
Oltenia
În Oltenie, regimul termic va avea variații semnificative în prima săptămână din interval, astfel încât cel diurn se va situa între -2 și 4 grade Celsius, iar cel nocturn între -8 și 2 grade Celsius, mediat regional, cu cele mai reci zile în 9, 10 și 13 ianuarie și cele mai calde în 8, 11 și 12 ianuarie.
Apoi, în a doua săptămână de prognoză valorile termice vor avea doar ușoare oscilații, cu medii ale maximelor de 3...5 grade Celsius și ale minimelor de -4...-2 grade Celsius.
Totodată, probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în primele două zile din interval și din nou din data de 16 ianuarie.
La munte
De asemenea, la munte, în prima jumătate a intervalului, deși vor fi variații termice, vremea va fi în general geroasă în timpul nopților și al dimineților, iar mediile temperaturilor se vor situa la maxime între -8 și -2 grade Celsius, iar la minime între -16 și -8 grade Celsius, cu cele mai scăzute valori în zilele de 10 și 13 ianuarie.
Apoi, după data de 14 ianuarie, regimul termic va fi în ușoară creștere și fără mari oscilații, cu valori diurne de -2 grade Celsius și nocturne de -8 grade Celsius, mediat regional.
Aici, probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în zilele de 8, 9 și 10 ianuarie și din nou după data de 16 ianuarie.