Anunț ANM de ultimă oră! Cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină în România
Publicat pe 23.08.2023 la 11:04 Actualizat pe 23.08.2023 la 11:04
România se pregătește să facă față unor condiții meteorologice extreme, după ce Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis un anunț de ultimă oră privind un cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină. Avertismentul vizează mai mult de jumătate din țară.
- Cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină în România
- Anunțul făcut de ANM
Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis un avertisment de ultimă oră privind condițiile meteorologice extreme ce vor afecta mai mult de jumătate din țară. Un cod galben de ploi torențiale, vijelii și descărcări electrice a fost emis astăzi, miercuri, și va fi în vigoare până joi, aducând cu sine riscuri semnificative pentru locuitorii din numeroase regiuni.
Cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină în România
Începând de astăzi, la ora 10:00, și până joi la ora 03:00, România se confruntă cu instabilitate atmosferică semnificativă în mai multe regiuni.
Potrivit informațiilor furnizate de ANM, zonele vizate de acest fenomen sunt Maramureș, Moldova, cea mai mare parte a Crișanei și Transilvaniei, precum și nord-estul Munteniei și nordul Dobrogei.
„Cod galben de ploi și vijelii 23 Aug 2023, ora 10:00 - 24 Aug 2023, ora 03:00. Fenomene: instabilitate atmosferică. Regiuni afectate: conform textului şi hărţii. În Maramureş, Moldova, cea mai mare parte a Crişanei şi Transilvaniei, precum şi în nord-estul Munteniei şi nordul Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55...70 km/h), vijelii, descărcări electrice, averse torenţiale şi izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 20...25 l/mp şi izolat de peste 30...40 l/mp. Notă: Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse şi în restul regiunilor", se arată în atenţionarea meteo ANM.
Cum se va manifesta instabilitatea atmosferică
Principalele manifestări ale instabilității atmosferice includ intensificări ale vântului, cu rafale ce pot atinge între 55 și 70 km/h, vijelii puternice, descărcări electrice frecvente, averse torențiale și posibile perioade de grindină. Se așteaptă ca, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă să atingă între 20 și 25 litri pe metru pătrat, iar izolat să depășească 30-40 litri pe metru pătrat.
ANM atrage atenția asupra pericolului asociat cu aceste fenomene meteorologice și recomandă cetățenilor să fie vigilenți și să ia măsuri de precauție pentru a se proteja împotriva impactului potențial. Avertizarea meteo se aplică cu prioritate pentru zonele menționate, dar manifestări de instabilitate atmosferică pot apărea și în alte regiuni, pe arii restrânse.