Anunț ANM de ultimă oră! Cod galben de vânt puternic în România
Publicat pe 11.02.2024 la 23:58 Actualizat pe 11.02.2024 la 23:58
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a făcut un anunț important de ultimă oră! Specialiștii au emis o avertizare de cod galben de vânt puternic în România.
- Anunț ANM
- Cod galben de vânt puternic
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis astăzi o avertizare de ultimă oră privind condițiile meteorologice dificile care vor afecta șase județe din România.
Cod galben de vânt puternic
Potrivit ultimelor informații, ANM a decis prelungirea atenționării cod galben de vânt puternic până luni, la ora 18:00.
Începând de duminică, de la ora 22:00 și până luni, ora 18:00, se așteaptă intensificări ale vântului în regiunile Dobrogea, estul Munteniei și sud-estul Moldovei. Vitezele vântului vor atinge în general între 55-65 km/h, iar în județul Constanța și pe litoral, rafalele vor depăși temporar 70 km/h.
Județele vizate de atenționare sunt Galați, Brăila, Tulcea, Constanța și parțial Ialomița și Călărași. Autoritățile recomandă cetățenilor din aceste zone să fie precauți și să ia măsuri de siguranță, având în vedere condițiile meteorologice nefavorabile.
Pe litoral, vântul va continua să prezinte intensificări în prima parte a nopții de luni spre marți, cu viteze ce pot ajunge la 50-55 km/h, conform precizărilor făcute de ANM.
Ciclonul din Marea Mediterană ajunge în România
Ciclonul provenit din Marea Mediterană și-a făcut simțită prezența în România, determinând o schimbare radicală în condițiile meteorologice din întreaga țară. Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a prezentat o prognoză actualizată, arătând că se așteaptă modificări semnificative în temperaturi și precipitații.
Duminică dimineață, s-au înregistrat temperaturi minime zilnice record la 128 de stații meteorologice din țară, marcând un fenomen neobișnuit în istoria măsurătorilor meteorologice din România. 30 dintre aceste stații au stabilit chiar și recorduri lunare. La ora 15, temperaturile au atins 18 grade Celsius în locuri precum București, Afumați și Băneasa.
Cu toate acestea, începând de luni, temperaturile vor cunoaște o scădere semnificativă în comparație cu valorile recente, mai ales în nordul țării, unde maximele termice nu vor depăși 7-8 grade Celsius. În sud, se va menține o relativă încălzire, cu temperaturi în jurul valorilor de 16-17 grade Celsius.
Ploile vor reveni sub forma unor averse, cu precădere în regiunile Banat, Oltenia, Muntenia, Transilvania, dar și în Maramureș, Moldova și Dobrogea. Aceste precipitații vor afecta întreaga țară, iar la altitudini mai mari de 1700 de metri, se vor produce chiar și precipitații mixte. Cantitățile de apă vor oscila în jurul valorilor de 15-20 litri pe metrul pătrat, iar vântul se va intensifica la viteze cuprinse între 50-60 km/h.
Citește și: