Anunț de ultimă oră! Fenomenul La Nina va aduce o ”cupolă de foc” asupra Europei
Publicat pe 28.05.2024 la 17:08 Actualizat pe 28.05.2024 la 17:08
Meteorologii au făcut un anunț de ultimă oră! Fenomenul La Nina va aduce o „cupolă de foc” asupra Europei, potrivit ultimelor avertizări făcute de specialiști cu privire la vreme. Temperaturile vor fi extrem de ridicate.
- ”Cupolă de foc” asupra Europei
- Temperaturi extrem de ridicate
Europa se pregătește pentru primul val de căldură intensă din această vară, cu temperaturi extrem de ridicate prognozate pentru Germania și țările nordice săptămâna viitoare.
”Cupolă de foc” asupra Europei
Trecerea de la fenomenul El Niño la La Niña va cauza o "cupolă de foc" în Europa, iar vara anului 2024 ar putea doborî recorduri de temperatură.
Numeroși factori influențează vremea în Europa, iar schimbarea dintre El Niño și La Niña este crucială pentru stabilirea tiparelor climatice globale.
Momentan, suntem într-o fază neutră, care se va menține până la începutul verii, dar efectele El Niño sunt încă prezente.
Deși El Niño provoacă temperaturi ridicate ale apei și creșteri ale precipitațiilor în Pacificul central și estic, efectele sale se resimt la nivel global. Am avut 11 luni consecutive de temperaturi record, iar Atlanticul de Nord a înregistrat temperaturi ale apei la cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani.
Europa, vulnerabilă în fața schimbărilor climatice
Începând cu anul 1991, temperaturile în Europa au crescut de două ori mai rapid decât media globală, conform datelor furnizate de Organizația Meteorologică Mondială (OMM) și agenția climatică europeană Copernicus (C3S).
Acest fenomen arată clar că Europa este deosebit de vulnerabilă la efectele schimbărilor climatice. Cele două agenții avertizează asupra necesității stringente de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a renunța la utilizarea combustibililor fosili pentru a atenua aceste schimbări.
Din cele mai intense 30 de valuri de căldură care au avut loc în Europa, 23 au fost înregistrate după anul 2000, iar cinci dintre acestea au avut loc doar în ultimii trei ani.
În plus, temperaturile medii din ultimii cinci ani au fost cu 2,3 grade Celsius mai mari decât cele din perioada preindustrială, în contrast cu o creștere globală de doar 1,3 grade Celsius. Aceasta subliniază severitatea și rapiditatea cu care schimbările climatice afectează continentul european.
Citește și: ANM, anunț important! Meteorologii au emis prognoza meteo pentru luna iunie. Cum va fi vremea