Avertisment ANM de ultim moment! Este risc mare de avalanșă în mai multe masive montane
Publicat pe 27.02.2023 la 20:33 Actualizat pe 27.02.2023 la 20:34
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un nou anunț meteorologic. Este risc mare de avalanșă în mai multe masive montane. Meteorologii trag un semnal de alarmă și anunță zonele în care vremea a început să se înrăutățească.
- Avertisment ANM de ultim moment
- Este risc mare de avalanșe în mai multe masive avalanșă
Ultimul anunț emis de specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) face referire la mai multe masive montane. Este risc mare de avalans în mai multe zone de munte.
Este risc mare de avalanșă în mai multe masive montane
Meteorologii ANM au emis un anunț cu privire la un risc mare de avalanșe, de nivel 4 din 5. Avertismentul vizeza mai multe masive montane. Anunțul este valabil începând de luni, ora 20.00, pentru o perioadă de 24 de ore.
În acest fel, specialiștii susțin că, la peste 1800 metri, în urmă ninsorilor viscolite din ultimele zile, la suprafață s-a depus un strat consistent de zăpadă proaspătă. Aceasta depășește local 40-60 cm.
Stabilitatea ei este una redusă și se poate aluneca cu ușurință peste stratul mai vechi. Mai mult decât atta, vântul puternic a dus la formarea de noi plăci de vânt. Pe văi și în locurile adăpostite s-au format depozite însemnate cantitativ de zăpadă.
RISC 4 - MARE: MUNȚII RODNEI
În urma ninsorilor din ultimele zile, la altitudinile mai mari de 1800 m, stratul de zăpadă a crescut semnificativ. Acesta depășește cu ușurință 30-40 cm. Pe văi și în zonele adăpostite sunt troiene şi depozite însemnate, în timp ce în zona crestelor s-au format cornișe și numeroase plăci de vânt.
În acest fel, avalanșele pot încadra izolat și straturile subiacente, mai vechi. La altitudini de sub 1800 m, stratul de zăpadă nou depus este la fel de consistent. În aceste momente, specialiștii susțin că se pot produce avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari la peste 1500 m.
RISC 4 - MARE: MUNȚII CĂLIMANI-BISTRIȚEI-CEAHLĂU
În urma ninsorilor viscolite din ultimele zile, în Munții Călimani - Bistriței - Ceahlău, la peste 1800 metri, la suprafață s-a depus un strat consistent de zăpadă proaspătă. Acesta depășește local 40-60 cm. Și acest strat de zăpadă are stabilitate redusă și se poate aluneca cu ușurință peste stratul cel vechi.
Vântului puternic a dus și în această zonă la formarea de noi plăci de vânt. Acest lucru se poate sesiza mai bine mai ales în apropierea crestelor și pe versanții cu orientare estică. Cu atât mai mult pe vai, unde în locurile adăpostite s-au format depozite însemnate de zăpadă. În stratul vechi de zăpadă este compact și întărit, cu cruste de gheață în interior.
Pe pantele mai înclinate, vor există condiții de declanșare spontană a unor avalanșe de dimensiuni medii și mari. Riscul de avalanșă este mai mare în masivele Călimani și Bistriței.
RISC 3 - ÎNSEMNAT
MUNȚII VLĂDEASA - MUNTELE MARE
MUNȚII PARÂNG-ȘUREANU
MUNȚII ȚARCU-GODEANU
MUNȚII BUCEGI
MUNȚII FĂGĂRAȘ