Avertisment ANM de ultim moment! Pericol de secetă în mai multe zone ale țării. Prognoza meteo pentru următoarea săptămână
Publicat pe 08.06.2022 la 12:47 Actualizat pe 08.06.2022 la 12:56
Vremea se schimbă radical la noi în țară! Administrația Națională de Meteorologie a făcut recent un avertisment de ultim moment! Se anunță pericol de secetă în mai multe zone ale țării. Cum va fi prognoza meteo în următoarea săptămână.
- Anunț ANM de ultimă oră
- Pericol de secetă în mai multe zone ale țării
- Prognoza meteo pentru următoarea săptămână
Pericol de secetă în mai multe zone ale țării
Potrivit prognozei emise de ANM pentru perioada 8 - 14 iunie 2022, în Moldova, Crișana și Maramureș, pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi Transilvania, conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa în limite scăzute, mai exact secetă pedologică moderată şi deosebit de scăzute, adică secetă pedologică puternică şi extremă.
În Dobrogea, Maramureș și Moldova, cea mai mare parte a Crişanei, local nordul, nord-estul, estul şi sudul Munteniei, sudul şi estul Olteniei, nordul, vestul şi nord-vestul Banatului, nord-vestul, centrul, sudul şi izolat estul Transilvaniei, în culturile de porumb, conţinutul umidității pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute, secetă pedologică moderată, puternică şi extremă. De asemenea, rezerva de umiditate a solului va avea valori satisfăcătoare, aproape de optim pe supravețele cu extindere din Transilvania, Oltenia, local nord, nord-vest, centru, vest și sud ale Munteniei, izolat în nord-estul Banatului și sud-estul Crișanei.
Pentru culturile agrigole, ritmul de creștere și dezvoltare va fi normal pentru toată țara, iar temperaturile din aer și sol vor fi mai ridicate decât normalul acestei perioade. Prin urmare, la culturile de toamnă semănate în perioada optimă, vegetația va fi bună şi medie, iar la cele întârziate fenologic şi pe arealele agricole afectate de seceta pedologică cu diferite grade de intensitate, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se arată medie şi slabă.
La grâu și orz de toamnă se continuă înspicarea şi înflorirea, precum şi maturitatea în lapte, în special în semănăturile efectuate în această perioadă. Rapița se află în fazele de formare a silicvelor și boabelor în silicve, în sudul, estul, sud-estul și centrul țării, izolat fiind o posibilă declanșare a maturității în jumătatea de sud a României.
Pomii fructiferi vor parcurge creşterea lăstarilor/frunzelor/rodului, în toate plantaţiile, iar soiurile timpurii de cireș și cais vor ajunge repede la maturitatea de consum, dar se vor recolta în continuare.
În cultura de floarea-soarelui va preodomina formarea primei perechi de frunze și înfrunzire. La porumb va fi răsărirea definitivă și va continua creşterea frunzei a treia şi înfrunzirea, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.
Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură îşi va finaliza răsărirea, plantele se vor afla la o dezvoltare a aparatului foliar şi îngroşarea axei hipocotile (10-40%).
Prognoza meteo pentru următoarea săptămână
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în cea mai mare parte a țării, lucrările agricole de sezon (fertilizări, praștile manuale sau cele mecanice, erbicidări, tratamente fitosanitare etc.) se vor putea desfășura în condiții optime.
În perioada 8 - 14 iunie 2022, regimul termic de aer va fi mai ridicat decât cel normal al acestei perioade. Temperatura aerului va fi între 14 și 26 de grade Celsius în toate zonele de cultură, cu valori mai ridicate cu 1-5 grade Celsius în raport cu mediile multianuale.
Temperatura maximă a aerului va fi între 21 şi 32 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, iar cea minimă va fi între 7 şi 19 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării. Meteorologii anunță și ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențiale, cu descărcări electrice și intensificări ale vântului.
Citește și: Anunț ANM de ultim moment! Cum va fi vremea până pe data de 4 iulie