Avertisment ANM de ultim moment! Risc însemnat de avalanşe la munte. Ce zone sunt afectate
Publicat pe 23.01.2024 la 08:49 Actualizat pe 23.01.2024 la 08:49
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a făcut un avertisment de ultim moment! Este risc însemnat de avalanşe la munte. Românii ar trebui să fie foarte atenți unde merg în această perioadă din an. Iată ce zone din țara noastră sunt afectate de atenționarea făcută de meteorologi!
- Avertisment ANM
- Este risc însemnat de avalanşe la munte
Avertisment ANM de ultim moment! Există un risc însemnat de avalanşe la munte. Iată zonele din România care sunt afectate!
Avertisment ANM! Risc însemnat de avalanşe la munte
Meteorologii din cadrul ANM au transmis astăzi că există un risc semnificativ de avalanșe în munții Făgăraș, Bucegi, Rodnei și Călimani-Bistriței până miercuri seara. Riscul de avalanșe la munte este considerat mare.
Potrivit buletinului nivometeorologic valabil până miercuri, ora 20:00, în zonele Bucegi și Făgăraș, la altitudini de peste 1.800 de metri, stratul mai instabil de zăpadă de la suprafață, chiar dacă nu este semnificativ în grosime pe anumite pante, prezintă potențialul de a aluneca peste stratul mai vechi, mai ales în condiții de supraîncărcare, favorizând declanșarea unor avalanșe de dimensiuni mici și medii, cu un risc însemnat asociat.
În zonele situate la altitudini de sub 1800 de metri, unde grosimea stratului de zăpadă este mai redusă, există posibilitatea de alunecare a stratului recent depus pe pantele mai înclinate și cu acumulări mai semnificative în situații de supraîncărcare, cu un risc considerat moderat.
În Munții Rodnei și Călimani-Bistriței, la altitudini de peste 1800 de metri, pe pantele suficient de înclinate, se vor crea condiții propice pentru alunecarea stratului recent depus de pe partea superioară și pentru declanșarea avalanșelor de dimensiuni medii. Riscul este semnificativ, manifestându-se atât în mod spontan, cât și în special în situații de supraîncărcare a stratului de zăpadă.
La altitudini sub 1.800 de metri, riscul de avalanșă se menține la un nivel moderat. Aceeași evaluare de risc moderat de avalanță este valabilă și pentru Munții Țarcu-Godeanu, Parâng-Șureanu, Vlădeasa și Ceahlău.
Luni, pe data de 22 ianuarie 2024, cel mai consistent strat de zăpadă a fost înregistrat la Vârful Călimani (114 cm), urmat de Bâlea Lac (86 cm) și Vârful Omu (79 cm).
Luna februarie aduce vreme neobișnuită
ANM a mai transmis astăzi faptul că luna februarie aduce vreme neobișnuită. În următoarele patru săptămâni se așteaptă o creștere a temperaturilor, depășindu-le pe cele obișnuite pentru această perioadă din an.
În plus, se preconizează că precipitațiile vor fi excedentare în majoritatea regiunilor țării pe durata acestui interval.
Citește și: Anunț ANM de ultimă oră! 11 județe din țară, afectate de fenomene meteo periculoase