Avertizare ANM de ultimă oră! Cod galben de ninsori și viscol în mai multe județe ale țării
Publicat pe 04.01.2024 la 20:40 Actualizat pe 04.01.2024 la 20:40
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a făcut un anunț de ultimă oră despre vreme. Este Cod galben de ninsori și viscol în 19 județe din țară. Iată lista zonelor afectate de vremea nefavorabilă, dar și zonele unde temperaturile nu cresc mai mult de -9 grade ziua!
- Avertizare meteo de ninsori și viscol în România
- Zonele în care temperaturile nu cresc mai mult de -9 grade ziua
Cu puțin timp în urmă, specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis două avertizări meteo cod galben de ninsori și viscol, valabile în mai multe județe ale țării.
Avertizare meteo de ninsori și viscol în România
Ei bine, potrivit informațiilor meteorologilor ANM, prima avertizare meteo, care a intrat în vigoare miercuri, 3 ianuarie 2023, la ora 10:00, rămâne valabilă până vineri, la aceeași oră.
Concret, specialiștii în vreme au anunțat intensificări ale vântului în Carpații Orientali și Occidentali, precum și în vestul Carpaților Meridionali, dar și ninsori viscolite la altitudini de peste 1700 m.
Mai mult decât atât, în intervalul menționat, în Carpații Orientali și Occidentali, precum și în vestul Carpaților Meridionali, vântul va avea intensificări, cu viteze de 60...80 km/h, iar pe creste (în general la altitudini de peste 1700 m), rafalele vor depăși 90…100 km/h și va fi viscol.
Cât despre intensificările vântului, aceste vor avea viteze de 45...55 km/h, se vor semnala local și în restul teritoriului.
Zonele în care temperaturile nu cresc mai mult de -9 grade ziua
Și asta nu este tot. Potrivit anunțului făcut de specialiștii ANM, până în această seară, la ora 22:00, în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și în nordul Carpaților Orientali (județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud și Mureș), temporar vor fi precipitații moderate cantitativ predominant sub formă de ploaie.
De asemenea, la altitudini de peste 1700 m se vor depune precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, cu depunere de strat nou de zăpadă. În schimb, se vor acumula cantități de apă de 25...30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.
”Astăzi este o diferență clară între regiunile montane din jumătatea de nord a teritoriului și ceea ce se întâmplă în sud. La munte, mai ales la altitudini de peste 1700 m, până mâine dimineață, vor fi intensificări puternice ale vântului. Mai ales în nordul Orientalilor va fi și ninsoare. Pe de altă parte, în regiunile sudice, va fi foarte cald până duminică. Temperaturile în următoarele două trei zile vor fi de până la 16...17 grade.", potrivit ANM.
De duminică însă, în nordul țării, vremea se răcește. Temperaturile foarte scăzute sunt generate de o masă de aer polar arctică, care se va apropia și va pătrunde și asupra țării noastre, o pătrundere treptată care se va manifesta începând de duminică și până spre jumătatea săptămânii următoare.
Cel mai frig, judecând după materialele pe care le avem acum, va fi luni, marți și miercuri, zile în care, mai ales în Moldova, temperaturile vor fi foarte scăzute, atât nopțile dar și pe parcursul zilelor.
De altfel, temperaturi minime așteptăm în toate regiunile țării, a fi sub 0 grade toată săptămâna viitoare, coborând până spre -15 grade în nordul Moldovei, în partea de est a Transilvaniei, și dacă noaptea de luni spre marți sau marți spre miercuri aceste regiuni vor fi și cu un ger degajat, posibil să avem și sub 15 grade Celsius.
Pe parcursul zilelor, de asemenea, în jumătate de est a teritoriului, este posibil ca luni, marți și miercuri să fie temperaturi negative în Moldova, poate să fie o perioadă în care temperaturile să nu urce mai mult de -9...-8 grade.
În plus, așteptăm episoade cu vânt intens. În Moldova, în Dobrogea, dar și în partea de est a Munteniei, posibil să și ningă și atunci vor fi și perioade de viscol
”, a explicat Florinela Georgescu la Antena 3 CNN.
CITEȘTE ȘI: Alertă hidrologică de ultimă oră! Cod portocaliu de inundaţii. Lista zonelor afectate