Ce înseamnă codul galben de vreme rea. Cine îl poate emite și în ce cazuri
Publicat pe 01.02.2021 la 14:01 Actualizat pe 01.02.2021 la 14:02
Atunci când se emite un cod galben de vreme rea știi că trebuie să-ți iei măsurile necesare dacă te afli în zona vizată. Cu toate astea, puțini știu ce înseamnă, de fapt, codul galben și ce îl deosebește de celelalte atenționări.
- Ce înseamnă codul galben
- Cine poate emite codul galben și în ce cazuri
Autoritatea Națională de Meteorologie (ANM) este cea care emite codurile de vreme rea. De obicei, ele vizează anumite regiuni și se diferențiază prin gravitatea evenimentelor meteorologice care ar urma să aibă loc. Astfel, codul galben este depășit de cel portocaliu și cel roșu în ceea ce privește fenomenele neplăcute și neobișnuite.
Codul galben este emis când „fenomenele meteorologice anunțate (averse, descărcări electrice, intensificări de vânt, temperaturi ridicate) sunt obișnuite pentru zona respectivă”, dar se pot transforma temporar și pot fi periculoase pentru anumite activități. În mare parte, pe parcursul atenționării cod galben există posibilitatea de creștere de debituri și de niveluri, potrivit Gândul.
Ce presupune atenționarea cod galben de vreme rea
Atunci când este emisă atenționarea, meteorologii precizează fenomenele meteorologice vizate, dar și intervalul în care este valabil codul și regiunea în care se aplică. De asemenea, se menționează și informații suplimentare, precum viteza vântului sau ce cantitate de apă va fi adusă de ploi.
Codul galben este cel mai blând dintre atenționări și nu este un motiv de îngrijorare, de cele mai multe. Lucrurile se schimbă când se anunță cod portocaliu, deoarece indică fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare.
Atenționarea cea mai rar întâlnită și cea mai gravă este codul roșu. Acesta se emite doar atunci când sunt prognozate fenomene meteorologice „periculoase de intensitate foarte mare”.