Cod roșu de avalanșă în România. Turiștii sunt avertizați să evite aceste zone în următoarea perioadă
![Ilinca Lunca](https://spynews.ro/uploads/modules/authors/ilinca-lunca-1696416463.jpg)
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 07.02.2023 la 09:39
Actualizat pe 07.02.2023 la 09:39
Ninsorile din ultima perioadă au fost așteptate de toți românii, însă au creat și o mulțime de efecte negative. A fost emis un cod roșu de avalanșă în România, iar turiștii care vor să se bucure de zăpadă și sporturi extreme, sunt sfătuiți să evite aceste zone în următoarea perioadă.
- Cod roșu de avalanșă în România
- Ce zone trebuie evitate
Vremea s-a schimbat drastic, iar ninsorile au devenit tot mai abundente, mai ales în zonele înalte din țară. După zile la rând în care s-a acumulat o cantitate mare de zăpadă, a fost emis un cod roșu de avalanșă în câteva zone din România. Din acest motiv, salvamontiștii au transmis această avertizare, iar turiștii trebuie să evite zonele respective, pentru evitarea unui dezastru.
Cod roșu de avalanșă în România
În zonele înalte ale țării, ninsorile și temperaturile scăzute au adus o cantitate mare de zăpadă, iar în Munții Făgăraș, Munții Bucegi și masivele Părâng-Șureanu și Godeanu Țarcu a fost emis un cod roșu de risc de avalanșă.
La Rânca zăpada a atins deja doi metri înălțime, însă straturile de zăpadă sunt instabile, motiv pentru care riscul de avalanșă a crescut semnificativ. Zonele montane sunt tot mai puțin accesibile pentru turiști, deoarece zăpada nu poate să fie curățată de pe drumuri din cauza vântului, iar stratul de zăpadă poate oricând să se prăbușească.
Avalanșa a făcut pagube mari
Nu este prima dată când riscul de avalanșă este crescut în România în acest an. În urmă cu doar câteva zile, aceasta a pornit în Munții Făgăraș și a lovit cabana Capra, motiv pentru care multe mașini au rămas avariate, iar cabana distrusă. Cu toate că pagubele au fost destul de mari, partea bună este că nu au fost victime.
În urma avalanșei de la cabana Capra, 60 de oameni au rămas blocați acolo, iar autoritățile au depus eforturi pentru a putea să ajungă la ei să îi salveze. Însă, partea bună a fost că toți 60 au stat în condiții bune, având căldură și alte lucruri necesare.