Directorul ANM, precizări clare despre iarna care urmează! Când va fi primul viscol

Directorul ANM, precizări clare despre iarna care urmează! Când va fi primul viscol © fotografie simbol arhivă

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a făcut precizări cu privire la iarna care urmează. Vor fi fenomene specifice acestei perioade și da, la fel ca în fiecare an, vor aveam și episoade de viscol. 

Potrivit directorului ANM, primul episod de viscol va fi în luna decembrie. În zonele de munte zăpada va avea strat consistent. Nu se poate vorbi despre cea mai grea iarnă din ultimii 30 sau 100 de ani. La fel ca în fiecare an, în acest anotimp, vor fi și fenomene extreme. 

"Nu trebuie să excludem ca în următoarele trei luni de iarnă nu putem să avem şi episoade în care fenomenele specifice anotimpului alb să se întâmple, pentru că este normal într-un anotimp de iarnă în România să avem şi episoade severe cu fenomene de viscol, cu cantităţi mai abundente de precipitaţii sub formă de ninsoare, cu perioade care să ne aducă şi ger, adică valori sub -10, -15 grade, nu numai în Moldova sau în Transilvania, ci şi în zonele mai joase de relief. În decembrie avem cel puţin un viscol, în ianuarie două, de asemenea şi în luna februarie", a spus Elena Mateescu pentru dcnews.ro.

În anii trecuți, zăpada a depășit 200 de centimetri în zonele de munte. Elena Mateescu spune că în fiecare an se fac măsurători și studii cu privire la frig și stratul de zăpadă. 

"Grosimea maximă a stratului de zăpadă a depășit până acum 200 de centimetri, în lunile decembrie, ianuarie și februarie. Am avut și o situație, cea mai mare grosime, în februarie, la Călărași 173 de centimetri. Statistica meteorologică confirmă și episoade de vreme severă. Sunt normal. Ce putem să spunem... noi facem analiza unităților de ger pentru a evalua impactul temperaturilor minime. Vorbim de cele sub -15 grade", a mai spus directorul ANM. 

În aceste zile meteorologii au emis o informare meteo de vreme rea. Temperaturile au scăzut dramatic aproape în toate regiunile țării. 


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro