Fenomenul meteo El Nino a început. Vom avea parte de temperaturi extreme în toată lumea
Publicat pe 09.06.2023 la 13:39 Actualizat pe 09.06.2023 la 13:39
El Nino lovește iar planeta noastră. Fenomenul meteo a început în Oceanul Pacific şi, potrivit estimărilor meteorologice, va provoca temperaturi extreme în toată lumea. Ce spun specialiștii despre El Nino și cum va afecta acesta țara noastră.
- Fenomenul meteo El Nino a început
- Se anunță temperaturi extreme în toată lumea
El Nino este unul dintre cele mai des întâlnite fenomene meteo în ulrimul timp. Acesta un fenomen caracterizat prin temperaturi de suprafaţă mai calde decât cele normale în Oceanul Pacific ecuatorial. Însă, El Nino are consecinţe mari asupra întregii planete.
"Ar putea duce la noi recorduri de temperatură" în anumite regiuni, a declarat, potrivit unui comunicat, Michelle L'Heureux, climatolog pentru NOAA.
Fenomenul meteo El Nino a început
Ei bine, oamenii de știință americani au confirmat că El Nino a început. Mai mult decât atât, experții susțin că acest fenomen meteorologic va face probabil din 2024 cel mai călduros an din întreaga istorie.
Aceștia se tem că va ajuta lumea să treacă de o etapă cheie de încălzire de 1,5 grade Celsius.
El Nino, numit și faza fierbinte, are loc la fiecare doi până la șapte ani. Pe lângă cele menționate acesta este un fenomen caracterizat prin temperaturi de suprafață mai calde decât cele normale în Oceanul Pacific ecuatorial. Totuși, El Nino are consecințe asupra întregii planete.
Anii record de căldură
Cu toate acestea, anii record de căldură, inclusiv cel din 2016, cei mai călduroşi înregistraţi, au loc de obicei anul după un puternic eveniment El Nino. Majoritatea agențiilor meteorologice din lume folosesc criterii diferite pentru a decide când această fază fierbinte este asupra noastră.
Se pare că, în prezent, temperaturile globale se situează cu aproximativ 1,1 grade Celsius peste media din perioada preindustrială (1850-1900).
Totuși, există și cazul când un eveniment El Nino ar putea adăuga până la 0,2 grade Celsius la aceste temperaturi, ducând încălzirea globală mai aproape de pragul simbolic de 1,5 grade Celsius, stabilit la summitul pentru climă de la Paris, din 2015.
Cea mai mare temere a experților este că, alături de încălzirea globală, fenomenul va duce la depășirea pragului de încălzire cu 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.
Mai multe regiuni ale lumii vor fi afectate, printe care și Australia, acolo unde s-ar putea înregistra perioade de secetă, sudul Statelor Unite ale Americii acolo unde vor fi prezente precipitații abundente și India, acolo unde se va instala musonul.
CITEȘTE ȘI: Anunț ANM de ultimă oră! Cod galben de furtuni și vijelii în jumătate de țară! Iată care sunt zonele vizate