Furtunile ne surprind din nou! ANM a emis mai multe alerte cod roșu de furtuni, vijelii și grindină. Care sunt zonele vizate
Publicat pe 10.07.2021 la 19:05 Actualizat pe 11.07.2021 la 16:58
După mai multe zile cu temperaturi sufocante, urmează încă o perioadă amenințătoare, în care fenomenele meteo surprind românii. Administrația Națională de Meteorologie a emis, în cursul zile de astăzi, un nou cod roșu de ploi și vijelii care vizează mai multe orașe. Care sunt zonele despre care vorbesc specialiștii?
- Cod roșu de averse și vânt în mai multe județe
- Ce localități se află sub cod roșu
Potrivit specialiștilor Administrației Naționale de Meteorolgie, a fost activat un cod roșu de vreme severă valabil până la ora 19:00 și 19:15 în județele din vestu țării, însă și alte zone. Specialiștii anunță că acest interval orar se poate modifica în orice moment. Care sunt orașele aflate sub incidența semnalului de alarmă?
Furtunile surprind din nou România
Dacă până acum au fost emise semnale de alarmă pentru cetățenii din Maramureș și Arad, în urmă cu scurt timp meteorologii ANM au continuat emiterea de alerte nowcasting de cod roșu, zonele deja vizate anterior având parte de prelungirea vremei severe.
În Arad starea de alertă este într-o continuă creștere, astfel se vor semnala averse torențiale ce vor depăși 25-30 l/mp, în timp ce în ultima oră s-au acumulat peste 40 l/mp. Descărcări electrice, vijelia și grindina sunt cele mai dese reacții ale furtunilor întâlnite în această zonă, fiind valabile și astăzi.
Mai multe zone din România au parte de vreme severă
Din nefericire, sunt vizate mai multe orașe de cât ne așteptam, astfel în Caraş-Severin – Reșița, Slatina-Timiș, Carașova, Bucoșnița, Buchin, Ciudanovița, Văliug, Goruia, Brebu Nou se vor semnala averse torențiale care vor depăși 30-40 l/mp, fiind acompaniate de descărcări electrice frecvente, vijelie și grindină.
ANM anunță că în judeţul Arad, în localităţile Ususău, Bata, Şiştarovăţ şi în judeţul Timiş, în localităţile Ohaba Lungă, Brestovăţ, Bara, Secaş se vor semnala averse torenţiale ce vor depăşi 25…30 l/mp. Până în acest moment, în zona avertizată s-au acumulat peste 40 l/mp și au fost înregistrate frecvente descărcări electrice.
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), a urmare a precipitaţiilor înregistrate, cât și a celor prognozate, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile mici din bazinele hidrografice. Cetățenii zonelor afectate sunt sfătuiți să nu iasă din casă pe timpul alertelor severe, cât și să nu se aventureze în apropierea râurilor sau lacurilor, pentru a nu întâmpina din nou diferite evenimente neplăcute, înregistrate de curând în urma furtunilor.
CITEȘTE ȘI: Record mondial de căldură. Ce temperatură au înregistrat termometrele