Model de declarație pe propria răspundere valabil după intrarea în vigoare a noilor restricții
Publicat pe 26.03.2021 la 14:12 Actualizat pe 26.03.2021 la 14:12
S-a aprobat instituirea noilor restricții pe teritoriul României, în urma creșterii ratei de infectare din cauza noului coronavirus. Astfel, autoritățile au pus la dispoziție noi modele de declarații pe proprie răspundere pe care cetățenii sunt nevoiți să le completeze dacă este necesară deplasarea lor înafara intervalului orar în care este permisă circulația.
- Cum arată noile declarații pe proprie răspundere
- Doar cu acestea vom mai putea circula în afara intervalelor stabilite
Potrivit Hotărârii de Guvern, în localitățile cu o rată de incidență mai mare de 7,5 la mia de locuitori, calculată pe o perioadă de 14 zile, se impune restricționarea circulației începând cu ora 20:00. Aceeași măsură se aplic în localitățile în care rata de infectare este mai mare de 4 la mia de locuitori, însă doar în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.
De asemenea, magazinele se vor închide începând cu ora 18:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în localitățile cu o rată mai mare de 4 la mia de locuitori, iar unde incidența este peste 7,5, regula se impune în toate zilele săpămânii.
Se reintroduce declarația pe proprie răspundere
Se închid și sălile de fitness în localitățile cu o rată mai mare de 4 la mie. Totodată, guvernul a luat mai multe decizii pentru a permite circulația în noaptea de Înviere. Așadar, autoritățile au decis ca modelul declarației pe proprie răspundere să nu se schimbe , însă să fie completată în conformitate cu cerințele și regulile în vigoare.
Conform reglementărilor care sunt în vigoare și acum, după intervalul de la care intră în vigoare restricțiile se va putea circula doar cu următoarele excepții motivate de:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/ gospodărie şi locul/ locurile de desfășurare a activității profesionale şi înapoi;
b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.