Motivele pentru care dietele de Revelion nu sunt eficiente! Cercetătorii au dezvăluit ce se întâmplă cu adevărat
Publicat pe 28.12.2014 la 21:38 Actualizat pe 28.12.2014 la 22:42
Motivele pentru care dietele de Revelion nu sunt eficiente au fost dezvăluite de cercetătorii de la universităţile britanice Oxford şi Cambridge, potrivit cărora regimurile alimentare trebuie să fie individualizate şi să fie alese în funcţie de hormoni, gene şi profilul psihologic al fiecărui om.
Motivele pentru care dietele de Revelion nu sunt eficiente au fost dezvăluite de cercetătorii de la universităţile britanice Oxford şi Cambridge, potrivit cărora regimurile alimentare trebuie să fie individualizate şi să fie alese în funcţie de hormoni, gene şi profilul psihologic al fiecărui om.
Fiecare dintre aceşti trei factori joacă un rol esenţial în relaţia cu alimentele şi explică motivul pentru care anumite persoane au tendinţa de a mânca prea mult, relatează Mediafax.
Cercetătorii britanici au identificat trei tipuri mari de persoane: "pasionaţii de ospeţe" - care continuă să mănânce pentru că nu se satură niciodată, "pofticioşii în mod constant" - care se gândesc tot timpul la mâncare, şi "mâncătorii emoţionali" - care dau iama prin bucătărie atunci când întâmpină dificultăţi în viaţă.
Potrivit autorilor acestui studiu, coordonat de Susan Jebb, specialist guvernamental în nutriţie şi profesor la Universitatea Oxford, şi Giles Yeo, profesor de genetică la Universitatea Cambridge, fiecare dintre cele trei grupuri de persoane reacţionează diferit faţă de diverse diete.
Teoria a fost testată pe un eşantion de 75 de voluntari - câte 25 de persoane în fiecare grup - pe parcursul a trei luni, în vara anului 2014.
"Dacă sunteţi o persoană care mănâncă tot ce găseşte prin cămară şi nu simte niciodată că s-a săturat, atunci există riscul să fiţi un 'pasionat de ospeţe'. În al doilea rând, ştim deja că anumiţi oameni prezintă un factor de risc genetic pentru a deveni supraponderali. Nu există o singură genă vinovată de acest fapt, ci mai multe. Unele influenţează personalitatea, altele apetitul, iar altele voinţa. Persoanele care prezintă multe astfel de 'gene ale obezităţii' sunt incluse în categoria 'pofticioşilor în mod constant'. În final, am observat că anumiţi oameni îşi administrează singuri un fel de «tratament medical» cu ajutorul mâncării. Ei mănâncă atunci când sunt nefericiţi. Le spunem 'mâncători emoţionali'", a declarat medicul Christoffer R. Van Tulleken.
A.C.
Foto: Hepta
Citeşte şi: