Muzica, bună sau NU pentru educaţia copiilor? Ce se poate întâmpla dacă-ţi obligi copilul să facă muzică
Publicat pe 10.06.2014 la 11:18 Actualizat pe 10.06.2014 la 11:34
Eşti unul dintre părinţii care işi aleargă copilul la lecţii de muzică, sperând că intr-o bună yi se va indrăgosti de un instrument? Sau esti genul de părinte care pune copilului la dispozitie tot ce poate fi educativ şi îl lasa sa aleagă?
Eşti unul dintre părinţii care îşi aleargă copilul pe la lecţii de muzică, sperând că într-o bună zi se va indrăgosti de un instrument? Sau eşti genul de părinte care pune copilului la dispoziţie tot ce poate fi educativ şi îl lasă sa aleagă?
Suntem cu toţii de acord că muzica în orice masură nu poate aduce decât bine în viaţa unui copil. Este fascinant cum li se luminează faţa încă de bebeluşi când aud muzica, cât de spontană este reacţia lor şi felul în care ţopaie veseli.
Dar este bine să laşi copilului un fundal muzical continuu sau să il incurajezi să imbrăţişeze muzica încă de la gradiniţă? Este aceasta cea mai bună cale de a-i educa pe copii nostri?
Cu 25 de ani de activitate în spate, americanca Angeline Neville profesează atât ca interpret şi compozitor muzical, cât şi ca educatoare şi psiholog pentru preşcolari, predând totodată muzica în gradiniţe, crede că muzica are abilitatea de a modela personalităţile indiferent de cum o receptezi) ca interpret /observator/ ascultător sau pur şi simplu ca pe o activitate recreativă.
Mini interviul acordat de Angeline pentru www.nickjr.com vă va elucida despre efectele benefice ale muzicii în viaţa copiilor.
De ce este importanta muzica pentru preşcolari?Muzica este o bucurie. Când suntem copii trăim numai in momentul prezent -dansăm ca şi cum nimeni nu ne-ar privi şi consider că un copil ar trebui să facă acest lucru de cat mai multe ori posibil chiar de la varste fragede. Poţi oferi copilului tău oportunitatea de a fi fericit prin muzică chiar şi numai dacă ii cânti cântecul tău preferat şi îi propui să dansaţi impreună in bucătarie! Permite-i copilului tău să observe cum te poate face muzica să te simţi! La varste fragede suntem complet naivi şi lipsiţi de autocritică şi tot atunci ne descoperim foarte uşor modalitaţile de autoexprimare.
Cum ar trebui să prezinte părinţii muzica, copiilor lor preşcolari?
Trebuie să facem din muzică o parte din viaţa noastră de zi cu zi. Să facem gălagie, sa ne distrăm. Nu trebuie să emitem numai sunete care sună bine! Trebuie doar să facem gălagie să producem sunete intr-un mod cât mai distractiv! Cântaţi muzica pe care o ascultaţi impreună cu atentie la conţinut si limbaj, evident, dar nu numai muzică pentru copii. Este important să va placă!
Credeţi că "mamele Tigroaice" care îşi imping copiii de la spate să exerseze cât mai mult procedează corect sau că o abordare mai blândă este mult mai potrivită pentru a introduce muzica in viaţa copilului?
În calitate de psiholog-educator de grădiniţă şi părinte în acelaşi timp, nu aş judeca niciodata o persoană referitor la modalitatea în care îşi creşte copilul.
Avem cu toţii de luptat să obţinem ceea ce e mai bun pentru familia noastră şi pentru a descoperi ce ne este mai comfortabil. Consider că este important să ne învăţam copiii că pentru a reuşi in orice domeniu este important să munceşti mult şi să fii disciplinat. Talentul natural este rar intâlnit! Cheia stă in incurajările pe care le dăm copiilor! Si maxim de important este să nu uităm să ne intrebăm din când în când, dacă pasiunea pentru muzică este a copiilor sau a noastră!
M.B.
Citeşte şi: