NOU CUTREMUR în România! Seismele sunt tot mai dese

Sursa foto: Yoda.ro

În urmă cu puţin timp, ţara noastră s-a cutremurat din nou, după ce în zorii dimineţii a avut loc un seism cu o intensitate de 4,1 grade pe scara Richter. Potrivit oficialilor de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, acesta a fost puţin mic decât cel de dimineaţă, dar şi faţă de următoarele două care l-au urmat.

UPDATE 18:40 - Un cutremur cu magnitudinea de 3 grade pe scara Richter s-a înregistrat la ora 18:30, în judeţul Vrancea. Acesta e al patrulea seism produs joi, conform datelor publicate pe site-ul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). 

În după-amiaza acestei zile au avut loc două cutremure.Unul la ora 15:16, cu magnitudinea de 3,8 grade Richter, la o adâncime de 143,4 km. Iar al doilea, la ora 16:47 şi a fost localitzat în judetul Vrancea. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului acesta a avut o magnitudine de 3,9 şi s-a produs la o afâncime de 114.4km.

Un alt seism s-a produs în ţara noastră în această dimineaţă. Cutremurul s-a înregistrat în judeţul Vrancea şi a avut o magnitudine de 4,1 grade pe scara Richter. Seismul a avut loc la ora 06:23, la o adâncime de 143,2 kilometri.

La sfârşitul anului trecut, România a fost zguduită de un cutremur înregistrat tot în zona Vrancea şi care a avut magintudinea 5,3.

Iată câteva sfaturi pe care trebuie să le urmaţi în caz de cutremur:

1. Dacă vă aflaţi în casă, rămâneţi acolo. Staţi departe de ferestrele care se pot sparge şi nu fugiţi pe scări! Scara este cea mai vulnerabilă parte a unei clădiri şi prezintă cel mai mare risc de prăbuşire.

2. Dacă sunteţi pe stradă, îndepărtaţi-vă de clădiri, semafoare şi fire electrice. Dacă vă aflaţi în maşină, încercaţi să trageţi calm pe dreapta şi să vă adăpostiţi lângă autoturism.

3. Oamenii care se bagă sub birouri sau mese, sunt întotdeauna zdrobiţi când se prăbuşeşte clădirea. Nu fugiţi pe uşă! Nu săriţi pe fereastră şi nu utilizaţi liftul!

4. Aproape toţi cei care se aşează sub tocul unei uşi sunt ucişi. Dacă stai acolo, rişti să fii strivit ori de tavanul ce se prăbuşeşte şi mişcă odată cu el şi tocul, ori chiar de toc în sine.

5. Obiectele mari, gen dulapuri sau canapele lasă lângă ele un spaţiu gol, atunci când tavanul sau peretele ori altă construcţie se dărâmă. Ghemuieşte-te lângă obiectele care lasă un gol lângă ele.

6. Dacă sunteţi într-un mijloc de transport în comun sau în tren, staţi pe locul dumneavoastră până se termină mişcarea seismică. Conducatorul trebuie să oprească şi să deschidă uşile, dar nu este indicat să vă îmbulziţi Ia coborâre sau să spargeţi ferestrele. În metrou, păstraţi-vă calmul şi ascultaţi recomandările personalului trenului, dacă acesta s-a oprit între staţii în tunel, fără să părăsiţi vagoanele.

7. Dacă vă aflaţi într-un loc public cu aglomerări de persoane (teatru, cinematograf, biserici, stadion, săli de şedinte) nu alergaţi către ieşire, îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul. Staţi calm şi liniştiţi-vă vecinii!

8. După trecerea pericolului, e important să luaţi legătura cu rudele pentru ca ele să ştie că sunteţi în siguranţă.

D.D.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro