Nu poate primi despăgubiri! Anchetat pe nedrept, un poliţist de frontieră rămâne sărac şi curat
Publicat pe 27.03.2014 la 23:59 Actualizat pe 28.03.2014 la 00:14
Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au constatat că Dănuţ Grama a cerut reparaţii financiare prea târziu.
Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au constatat că Dănuţ Grama a cerut reparaţii financiare prea târziu.
Considerat victima uneia din cele mai scandaloase acţiuni a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Dănuţ Grama este în acest moment achitat printr-o decizie a instanţei supreme din februarie 2013. Cu toate acestea, poliţistul de frontieră nu poate primi despăgubiri. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au admis "excepţia prescripţiei dreptului la despăgubire pentru privare şi restrângere de libertate, invocată de Ministerul Public-Direcţia Naţională Anticorupţie". Ca urmare, au respins acţiunea ca tardiv formulată. Grama ceruse să fie despăgubit pentru cei trei ani cât a fost judecat pe nedrept.
Ridicaţi pe baza unor declaraţii
Cazul lui Dănuţ Grama şi a trei dintre colegii săi a ridicat seriose semne de întrebare legate de modul în care sunt instrumentate dosarele DNA. În decizia de achitare, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au constatat că nu există probe, întreg dosarul - semnat de procurorii Gheorghe Bocşan şi Lucian Papici (foto) - semănând mai degrabă cu o înscenare. La data de 9 martie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea poliţiştilor pe baza declaraţiilor unor cetăţeni turci, iar la data de 11 martie 2010, Curtea de Apel Bucureşti a dispus faţă de cei patru măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea pentru o perioada de 29 de zile, hotărâre rămasă definitivă.
Faptele s-ar fi petrecut cu trei ani înainte
Potrivit primelor informaţii oferite de DNA, în perioada 5 – 7 septembrie 2007, Guiu Lucian Cătălin şi Micu-Iustin Robertino, în calitate de lucrători ai Poliţiei de Frontieră din cadrul punctului de trecere a frontierei Aeroport Bucureşti – Băneasa „Aurel Vlaicu”, ar fi pretins suma de 700 USD, iar cel din urma ar fi primit suma respectivă, de la mai mulţi cetăţeni turci, în scopul de a le permite reîntoarcerea în Turcia şi de a nu propune măsura arestării faţă de aceştia. În aceeaşi perioadă şi în acelaşi scop, Barbor Bogdan şi Grama Dănuţ Ion au pretins de la cetăţenii turci o sumă de bani nedefinită.
Citeşte şi "Mă fac şofer!" Temutul Nuţu Cămătaru face orice pentru libertate