O grupare jihadistă revendică răpirea românului din Burkina Faso!
Publicat pe 19.05.2015 la 08:38 Actualizat pe 19.05.2015 la 08:38
O grupare jihadistă revendică răpirea românului în Burkina Faso. Românul, ofiţer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali, a fost răpit pe 4 aprilie.
O grupare jihadistă revendică răpirea românului în Burkina Faso. Românul, ofiţer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali, a fost răpit pe 4 aprilie.
Gruparea jihadistă salafistă din Sahel Al-Mourabitoune afirmă într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar că-l deţine pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie şi "îndeamnă Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului", relatează postul Vocea Americii (VOA), potrivit antena3.ro.
Mesajul audio este prezentat în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar.
Afirmând că vorbeşte în numele lui "Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune", autorul acestei înregistrări audio în arabă "îndeamnă Guvernul român să acorde o atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deţinut de către grupare".
"Guvernul român va purta întreaga responsabilitate a sorţii ostaticului, dacă întârzie să profite de ocazia care îi este dată să-şi elibereze cetăţeanul", adaugă el, referindu-se aparent la lipsa negocierilor cu Bucureştiul.
Românul, ofiţer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali, a fost răpit pe 4 aprilie de către persoane înarmate care purtau turbane, o răpire care nu a făcut anterior obiectul niciunei revendicări considerate credibile.
Ahmed Jaber, jurnalist palestinian, specialist în lumea arabă, a explicat, pentru Antena 3, că zona în care se afla românul este cunoscută pentru activitatea intensă a teroriştilor care, de obicei, caută să obţină avantaje materiale din astfel de gesturi.
"În zona menţionată este zona magrebiană, zona nordului african, plină de anumite structuri fantome, care au la bază ori răpirea pentru bani sau pentru a şifona imaginea lumii arabe", a explicat Ahmed Jaber.
"Ameninţarea este cam ciudată. În primul rând, România nu are şi nu a avut niciodată vreo relaţie de duşmănie cu lumea arabă. Ba din contră, România a fost mereu prietenă", a mai spus el.
FOTO: Arhivă